Партньор на Проватон
 Над 220 варненци ще получат еднократна социална помощ от общината

Над 220 варненци ще получат еднократна социална помощ от общината

Сподели в

Молбите от 1 април до 31 май тази година са се увеличили четири пъти спрямо същия период на миналата година

226 варненци ще получат еднократна социална помощ от общината, реши на днешното си заседание ПК „Социални дейности и жилищна политика“. Подпомагането варира между 100 и 300 лева и се дава за покриване на инцидентно възникнали жизнени, образователни и комунално-битови потребности.

„Общо 246 молби за социални помощи са постъпили в общината от 1 април до 31 май 2020 г. За сравнение – за същия период на миналата година те са били 63“, разкри пред съветниците Таня Василева, директор на дирекция „Социални дейности” към Община Варна.

Гласуваната днес сума е в размер на 34 300 лв. По това перо остават 50 000 лв. от приетите в началото на годината средства в размер на 130 800 лв. от Социалната програма на община Варна за 2020 г.

С днешното решение одобрените от началото на годината молби са близо 400. За цялата 2019 г. подпомогнатите от общината варненци са били около 270.

На 20 души беше отказана помощ. „За съжаление, някои от тях са се опитали да злоупотребят със ситуацията. Въпреки че техните семейства вече са били подпомогнати през настоящата календарна година, те са подали отново молби от името на друг член на домакинството“, каза Таня Василева. Други пък са представили нередовни документи.

Еднократните помощи не са единствената мярка за подкрепа от страна на общината. За 250 души бе осигурен топъл обяд благодарение на спечелено финансиране по програма „Целево подпомагане с топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация 2020“ с договор с Агенцията за социално подпомагане. На нуждаещи се хора бяха раздадени и пакети с хранителни продукти, дарение на Община Варна или осигурени по линия на Българския червен кръст.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *