Партньор на Проватон
 Уорън Бъфет за успеха

Уорън Бъфет за успеха

Сподели в

Уорън Бъфет е една от малкото легенди в бизнеса, които имат способността да разкрият пред нас някаква истина в момента, когато имаме най-голяма нужда от нея.

Преди около 20 г. Бъфет изнася ред пред студенти от университета в Джорджия, по време на която студентите го питат за това какво означава според него да бъдеш успешен.

Тогава „Оракулът от Омаха“ отговаря, че успехът на човек може да бъде измерен по „броя на важните за него хора, които го обичат“.

„Познавам хора, които имат много пари. Хора, на чиито имена кръщават болнични крила. Истината обаче е, че никой не ги обича. Ако сте достигнали до моята възраст и никой не го е грижа за вас, няма значение колко голяма е банковата ви сметка – животът ви е провал.“, казва Бъфет.

Един от най-богатите хора на планетата смята, че истинският измерител на човешкия успех е обичта, която останалите изпитват към вас, а не личните ви успехи и парите, които сте успели да натрупате през годините. Помислете върху това.

Разрешаването на проблема с любовта

Любовта е може би най-силната емоция, която човек може да изпита. Въпреки това много от нас намират за трудно нейното откриване.

В бизнеса ние често пренебрегваме любовта в името на алчността, вярвайки, че славата и богатството ще ни направят щастливи. Гледаме на бизнеса като на война, гледайки на нашите конкуренти като на врагове, които трябва да бъдат премазани. Отнасяме се с нашите служители като с роботи, които нямат живот извън работата,а с клиентите като с плячка, която трябва да бъде уловена. С други думи, липсва ни любов.

На този фон Бъфет обръща с главата надолу традиционното ни разбиране за успеха. Той все още живее в дома си в Омаха, щата Небраска, който купува за 31 500 долара през 1958 г., което се равнява на 200 хил. долара днешни пари.

„Проблемът с любовта е, че тя не е за продан. Единствения начин да гарантирате, че ще бъдете обичани, е като се държите добре с останалите. Това е много дразни богаташите. На тях им се иска да могат да напишат чек, с който да с купят любов за 1 млн. долара. Нещата обаче не стават по този начин. Колкото повече обич раздавате, толкова повече получавате“, казва Бъфет.

Успехът, по начина, по който го разбира Бъфет, е може би по-труден за постигане от традиционното натрупване на богатство и власт, но ако сте готови пътя на любовта ще си гарантирате един по-щастливи и пълноценен живот. Ето няколко начина да постигнете успех, според дефиницията на Бъфет.

1. Бъдете безкористни

Любовта по своята същност е реципрочна. Иначе казано, когато избирате да покажете съпричастност към някого и да отделите от времето си, за да му помогнете, тази ваша демонстрация на обич се връща с пълна сила обратно към вас под формата на спечелено доверие, уважение и лоялност.

2.Отнасяйте се с другите по начина, по който те искат да се държите с тях

Златното правило ни казва да се отнасяме с другите по начина, по който искаме те да се отнасят с нас.

“Отнасяй се към другите така, както те биха искали да се отнасят към тях”. Това правило обаче има един голям недостатък – то предполага, че всички хора търсят еднакво отношение. То пренебрегва факта, че хората са мотивирани от коренно различни неща. Някой може да обича общественото признание, а друг да мрази да е център на внимание.

Този проблем се разрешава от платиненото правило, което гласи: „Отнасяйте се с другите по начина, по който те искат да се държите с тях“. Това изисква от човек да уважава нуждите и исканията на другите, вместо да проектира върху тях собствените си ценности и разбирания. Не приемайте това като призив да игнорирате напълно златното правило, а като напомняне, че хората са различни и че всяка ситуация е специфична.

3. Следвайте страстта си

„Най-успешните хора в света на бизнеса са онези, които правят това, което обичат“, казва Бъфет.

Повечето от нас намират начин да се задоволят с доброто заплащане и спокойна и сигурна позиция, дори и да мразим работата си и да ни се иска да правим нещо различно. Истината е, че щастието и успеха ни като хора зависи до голяма степен от това дали работата ни е свързана с нещо, което обичаме. Ако обаче все още не знаете какво точно харесвате, това намирането на отговора на този въпрос трябва да е най-важният ви приоритет.

………….

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *