Партньор на Проватон
 Студена тишина

Студена тишина

Сподели в

След националните протести в САЩ срещу расовата несправедливост и полицейската бруталност все повече работници говорят за предполагаемия расизъм от колегите си. Някои от най-големите примери наскоро включват настоящи или бивши служители на места като Refinery29, Bon Appétit и LinkedIn, описващи подробно токсичните работни места. Но какво всъщност означава токсична среда на работното място? Тормозът е един от най-очевидните признаци – и е много по-често срещан, отколкото повечето хора биха очаквали, обяснява Робърт Сатън, професор по наука за управление в Инженерното училище в Станфордския университет и автор на “Добър шеф, лош шеф”.

Според проучване от 2017 г., обхванало над 1000 работници в САЩ, почти един от всеки петима е преживял или е бил подложен на тормоз на работното място. Данните са на Института за тормоз на работното място – образователна и изследователска организация, фокусирана върху злоупотреби в офиса. Ето какво казват експертите за токсичната работна среда, за да можете лесно да я идентифицирате.

Хората на работа не говорят

Един от важните знаци, че офисът е токсичен, е колко малко хора говорят по време на срещи и по групи, твърди Сатън. “Има някаква студена тишина, докато лидерите говорят. Това за мен е знак за страх”, разказа той пред Business Insider. Според него, когато има няколко хора във властта, които говорят и всички останали седят бездейно, това е индикация, че идеите на служителите не се чуват и че има големи различия в начина, по който се третират хората на различните нива в йерархията.

Вашите колеги нямат енергия

“Хората са изтощени – това е признак за токсично работно място”, казва Сатън и добавя, че летаргията в колеги може да показва както пренебрегване, така и преумора. Най-вероятно те си мислят, че усилията да дадат своя принос за организацията няма да си струва критиката, която вероятно ще получат.

Служителите не остават много дълго на работните си места

Ако чуете слух, че дадена компания има висок процент на текучество на работната сила, по-добре не отивайте там, съветва Сатън.

Хората се критикуват един друг или има много клюки

На токсичното работно място комуникацията не е ясна и открита, което води до недоразумения и раздори, според Пол Уайт – психолог и съавтор на книгата “Издигане над токсично работно място”. Лидерите не изразяват признателност, нито пък похвала и това негативно отношение обикновено се разпространява в цялата компания.

“Мърморенето и оплакванията от служителите са често срещани. Те могат да намерят нещо, за което да се оплачат почти по всяко време. Тогава се появяват сарказмът и цинизмът, които демонстрират нарастващата липса на доверие към ръководството”, обясни Уайт в Business Insider.

Настроението ви извън работата се променя без друга видима причина

В работата на всеки един човек има моменти на голямо напрежение и стрес, но ако се окаже, че сте раздразнителни към партньора си, страните от приятелите си, имате проблеми със съня или наддавате на тегло, това може да е, защото работите в лоша среда. А това може буквално да повлияе върху живота ви, според Пол Уайт.

“В емоционален план ние се обезсърчаваме, което може да доведе до депресия или до чести моменти на раздразнение. Други изпитват безпокойство и общо чувство на ужас, когато мислят за работата си. Тези симптоми след това могат да доведат до увеличена употреба на алкохол или прием на лекарства, отпускани по лекарско предписание”, пише психологът.

Ако това ви звучи като работното ви място, ето какво трябва да направите: 

  • Ако усетите, че работите в токсичен офис, бъдете готови да отстоявате собствените си интереси, казва Сатън. Ако се чувствате комфортно, поговорете с шефа си или отдела за човешки ресурси.
  • Когато имате гаден шеф, избягвайте го, съветва Сатън. Може дори да проучите възможността да работите от вкъщи в дните, когато шефът е в офиса или разберете, че е в лошо настроение.
  • Сприятелете се колегите си на работното място. С тях може да споделяте трудните си моменти или да се шегувате в обедната почивка. “Винаги има неща, които не можеш да промениш и с които трябва да се справиш, но трябва да се подкрепяме емоционално”, казва Сатън.
  • Ако откриете, че гласът ви не се чува в офиса и постоянно се страхувате от работата си, започнете да си търсите друга работа и да актуализирате вашето CV. Вземете си свободен ден, за да започнете да търсите работа. Ако вашето физическо и психическо здраве страда, напуснете.

 

Източник: Business Insider 

Редактор: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *