Партньор на Проватон
 Варна на протест срещу Закона за социалните услуги

Варна на протест срещу Закона за социалните услуги

Сподели в

Граждански протест за пълна отмяна на Закона за социалните услуги (ЗСУ), влизащ в сила от 1 юли 2020 г., ще се проведе на 28 юни от 17:00 часа пред сградата на Община Варна, научи Moreto.net.

Според организаторите чрез закона се приватизира зад гърба на народа социалната сфера. Заедно с това се дават високи правомощия на частните доставчици на социални услуги („ДСУ”) да се разпореждат със живота на семействата и децата, като се създава привилегированост на едни граждани спрямо други и се засягат основни конституционни права.

“Няма никаква необходимост този закон да влиза в сила спешно. Социални услуги се развиват поне от 17 години, но в настоящия закон те са по желание, а в ЗСУ – придобиват задължителен характер!“, твърдят с писмо до медията ни организаторите на протеста.

По време на разисквания в парламента днес стана ясно, че отлаганият заради дезинфромация за отнемане на деца нов социален закон ще влезе в сила от 1 юли, но ще бъде пренаписан в нов кодекс до края на годината. Това стана

Депутатите решиха да задължат социалното министерство в срок от шест месеца да внесе в Народното събрание проект за Кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялата държавна политика в сферата.

„Няма две групи. Има хора, които протестират, представляващи родителските интереси. Тези хора са чути, а техните притеснения – взети под внимание. За съжаление отвън протестират и хора, които нямат интереси. Има хора, които злоупотребяват със социалната политика за политически цели“, каза социалният министър Деница Сачева днес във връзка с протестиращите срещу приемането на закона.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *