Партньор на Проватон
 По собствен път

По собствен път

Сподели в

Влиятелните хора оставят дълбока следа върху всеки, с когото животът ги срещне. Интересното в случая , че те постигат това благодарение на огромното влияние, което оказват върху самите себе си, със своя специфичен начин на мислене и действие. Ние обаче виждаме само външното изражение на това влияние. Виждаме как те представят креативни идеи; как казват това, което мислят и как се стремят към все по-големи и амбициозни цели.

Ние обаче пропускаме най-важната част – увереността, която превръща тяхното влияние в реалност; усилията, които те полагат ежедневно за тази цел.

Макар че вижданията на хората се менят по-бързо от сезоните, специфичните навици на влиятелните хора остават константни. Техният целенасочен стремеж към успех е резултат от няколко навика, които може да приспособите към собственото си ежедневие, ако искате да увеличите влиянието си. Ето няколко от тях:

1. Те вървят по свой собствен път, вместо да следват някой друг

Влиятелните хора не взимат решения на база на чуждо мнение или някакви мимолетни тенденции. Те формират мнението си внимателно, като се уповават на факти. Същевременно с това те са готови да променят вижданията си, ако им бъде демонстрирано, че грешат. Те не се влияят от това какво мислят другите, а от това какво знаят.

2. Те внасят промени

Влиятелните хора не се примиряват със статуквото. Те са хората, които постоянно задават въпросите „Ами ако…?“, и „Защо не?“. Те не се страхуват да се изправят срещу общоприети разбирания и да нарушават правилата, когато знаят, че могат да предложат нещо по-добре

3. Те започват дискусии

Когато влиятелните хора говорят, другите слушат с повишено внимание. Техните думи оставят траен белег върху събеседниците и ги вдъхновяват да изследват нови идеи и да гледат по различен начин на работата си.

4. Те са фокусирани само върху нещата, които имат значение

Влиятелните хора не си губят времето с тривиални теми. Те се фокусират само върху наистина важните неща и насочват другите към тях. Те говорят само когато имат какво да кажат и не губят времето на останалите с празни приказки.

5. Те приветстват несъгласието

Влиятелните хора не реагират емоционално или отбранително на мнения и идеи, които се различават от техните – точно обратното, те ги приветстват. Те са достатъчно смирени, за да осъзнават, че не знаят всичко и че някой друг може да има по-добра идея от тях. Ако този човек е прав, те застават зад него, защото се интересуват повече от крайния резултат, отколкото от това да бъдат прави.

6. Те са проактивни

Влиятелните хора не чакат новите идеи и технологии да им паднат в скута, те полагат целенасочени усилия, за да ги намерят. Те са влиятелни, защото виждат в коя посока духа вятъра и споделят това с останалите.

7. Те не вземат прибързани решения

Когато ги критикуват или пък виждат как някой друг прави грешка, те не действат прибързано. Те премислят добре ситуацията, преди да споделят мнението си. Влиятелните хора осъзнават колко важни са връзките с останалите, което e и причината те да ги рискуват с емоционална реакция. Те също така разбират, че емоциите са заразни и че могат да окажат сериозен ефект на всички около тях.

8. Те вярват

Влиятелните хора винаги очакват най-доброто. Те вярват в себе си и в това, че могат да постигнат мечтите си. Те вярват, че няма невъзможни неща. Те вярват, че дори един човек може да промени света.

…………………….

Травис Брадбери, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *