Партньор на Проватон
 Първа копка на Центъра за грижа за лица с деменция правят днес във Варна

Първа копка на Центъра за грижа за лица с деменция правят днес във Варна

Сподели в

Днес 23 юни, ще стартират ремонтните дейности на Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства на ул. “Петко Стайнов” № 7, научи Moreto.net С първата копка ще стартира и изграждане на “Център за грижа за лица с различни форми на деменция” във Варна.

Проектът е по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. и е на обща стойност 1 365 210,56 лв., от които 1 107 416.16 лв. – безвъзмездна финансова помощ, а 257 794,40 лв. са собствен принос на Община Варна. Основната цел е създаване на подкрепяща архитектурна и социална среда, в която да бъде реализиран пакет от интегрирани здравно-социални услуги, насочени към подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с деменция.

След основен ремонт на сградата ще бъде превърната в Дневен център за подкрепа на лица с деменция и техните семейства, с капацитет 40 места. За посетителите ще бъдат осигурени помещения за почасов отдих, дневна стая, зали за арт- и трудотерапия, физиотерапия и за индивидуална работа.

Предвижда се да бъде изграден и нов Център за грижа за лица с различни форми на деменция, с капацитет 15 места, в район “Владислав Варненчик”. Застроената площ е 550 кв.м, на които ще бъдат разположени 8 двойни стаи със самостоятелни санитарни помещения, дневна, трапезария, сензорна стая, стая за рехабилитация и помещение за персонала.инос на Община Варна.

Срокът за изпълнение на планираните дейности е 24 месеца. След реализирането на проекта и чрез използване на възможностите, които предлага Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, Община Варна ще пристъпи към оборудване и обзавеждане на центровете и създаване на кадрови капацитет за новите услуги.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *