Партньор на Проватон
 Европейски средства в помощ на Варна срещу природните бедствия

Европейски средства в помощ на Варна срещу природните бедствия

Сподели в

Община Варна се включва в проект за прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в България. Съветниците от ПК „Финанси и бюджет“ към Общинския съвет дадоха съгласието си общината да се включи като партньор в проектното предложение, което ще се реализира по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“.

Освен Варна, ще участват също Столична община, Бургас, Кърджали, Пловдив, Русе, Стара Загора, Сливен, както и Норвежкото сдружение на общините. Те са идентифицирани като места с най-висок риск от природни бедствия (наводнения, свлачища, пожари), с ефект на „градския топлинен остров“ и/или с високи температури, комбинирани със засушаване. Всяка от общините ще избере конкретен проект, който ще бъде финансиран от програмата. Той трябва да бъде свързан с планиране и развитие на инфраструктурни съоръжения, предотвратяващи споменатите природни катаклизми.

Общият бюджет по процедурата е 2,8 млн. евро, разпределен пропорционално между всички партньори. За Варна финансирането е в размер на 278 000 евро и не се изисква съфинансиране от страна на общината.Базирайки се върху най-добрите практики, опит и решения по света, ще бъдат изпълнени иновативни мерки и конкретни проекти, които ще доведат до намаляване на последиците от увеличените бедствия в градските територии.

Иван Стоев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *