Партньор на Проватон
 Грета Тунберг: Климатичните промени са спешни, колкото и борбата с коронавируса

Грета Тунберг: Климатичните промени са спешни, колкото и борбата с коронавируса

Сподели в

Шведската екоактивистка Грета Тунберг сравни спешността в борбата с климатичните промени с тази срещу коронавируса. В обширно интервю пред BBС тя казва, че светът трябва да научи своите уроци от епидемията и да отговори на климатичните промени със същата сила.

Според Тунберг единственото положителното нещо от пандемията е, че тя е показала, че при глобална криза трябва да се действа с необходимата сила. Окуражена е от това, че политиците сега подчертават колко е важно да се вслушваме в учени и експерти.

“Внезапно хората на власт започнаха да казват, че ще направят всичко необходимо, тъй като не може да се сложи цена на човешкия живот”, изтъква популярната екоактивистка.

И се надява, че това ще отвори дискусия за други неотложни действия – да се помогне на хората, които “умират от болести, свързани с изменението на климата и с лошата околна среда, както сега, така и в бъдеще”.

Пред британската медия тя разказа за пътешествие в Северна Америка, на което е пътувала с баща си с електрически автомобил, взет назаем от холивудския актьор и бивш губернатор Арнолд Шварценегер, който миналата година застана зад каузата на Тунберг. По време на пътуването си екоактивистката е посетила овъглените останки от Парадайз – калифорнийското градче, унищожено от пожар през ноември 2018 г.

Останала е шокирана от това, че в най-богатата страна в света, освен няколко вятърни централи и слънчеви панели, не е видяла никакви признаци за устойчив преход към намаляване на въглеродните емисии.

Поразили са я силно и социалните неравенства. Тя описва колко шокиращо е било да чуе от срещите си с бедни чернокожи, с латиноамериканци и с хора от други общности в САЩ как гладуват.

Но е вдъхновена от начина, по който хората реагират на подобни несправедливости, особено от протестите на Black Lives Matter след смъртта на Джордж Флойд. Тя вярва, че обществото е преминало през “социална повратна точка” и че вече не можем да отклоняваме поглед от това, което се пренебрегва толкова дълго време, независимо дали е неравенство, несправедливост или (екологична) неустойчивост”.

Според нея хората се събуждат и започват да разбират, че гласът им всъщност може да окаже влияние.

“Човечеството все още не се е провалило”, смята Тунберг и затова все още вижда надежда.

Но все още е скептична към действията на политиците.

Тя споменава опашката от световни лидери, които искали да се снимат с нея на срещата на високо равнище за климата в ООН през септември 2019 г. в Ню Йорк. На това събитие тя произнесе емоционалната реч, чийто лайтмотив стана въпросът “Как смеете”. Германският канцлер Ангела Меркел я попитала дали може да публикува снимката си с нея в социалните медии.

“Може би това ги кара да забравят срама на своето поколение, което изоставя всички бъдещи поколения. Предполагам, че може би това им помага да спят през нощта”, коментира тя.

За речта си Тунберг казва, че е оставила емоциите да я завладеят, знаейки, че това е жизненоважен момент, в който да направи “нещо голямо, защото няма да мога да го направя отново”.

Докато се прибирала от ООН обратно в хотела, в метрото видяла как хората гледат речта й на телефоните си. Но не й идвало да празнува, знаейки, че “всичко, което е останало, са празни думи”.

“Нивото на знание и разбиране дори сред хората във властта е много ниско, много по-ниско, отколкото можете да си помислите”, казва Грета Тунберг. Според нея единственият начин за намаляване на въглеродните емисии в необходимия мащаб е да се направят фундаментални промени в начина на живот, като се започне от развитите страни. Но не вярва, че някои лидери имат волята да го направят.

Вместо това те “просто се въздържат от отчитане на емисиите или ги преместват някъде другаде”. А с думи като зелен, устойчив, екологично чист, органичен, природонеутрален и др. се злоупотребява до такава степен, че са загубили почти цялото си значение.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *