Партньор на Проватон
 Нови социални услуги във Варна: Изграждат два нови центъра за лица с деменции

Нови социални услуги във Варна: Изграждат два нови центъра за лица с деменции

Сподели в

55 потребители ще могат да ползват двата нови центъра за грижи за лица с различна форма на деменция, които ще бъдат изградени във Варна по ОП “Региони в растеж“. Начало на изпълнението на проекта ще бъде поставено на 23 юни в 11 ч. на ул. “Петко Стайнов” 7, съобщиха от дирекция “Социални дейности” към Община Варна.

След основен ремонт на сградата  ще бъде превърната в Дневен център за подкрепа на лица с деменция и техните семейства, с капацитет 40 места. За посетителите ще бъдат осигурени помещения за почасов отдих, дневна стая, зали за арт- и трудотерапия, физиотерапия и за индивидуална работа. Предвижда се да бъде изграден и нов Център за грижа за лица с различни форми на деменция, с капацитет 15 места, в район “Владислав Варненчик”. Застроената площ е 550 кв.м, на които ще бъдат разположени 8 двойни стаи със самостоятелни санитарни помещения, дневна, трапезария, сензорна стая, стая за рехабилитация и помещение за персонала. Проектът е на обща стойност 1,37 млн. лв., от които 941 303 лв. са от ЕС – чрез Европейския фонд за регионално развитие, а останалите средства са национално съфинансиране и собствен принос на Община Варна.

Срокът за изпълнение на планираните дейности е 24 месеца. След реализирането на проекта и чрез използване на възможностите, които предлага Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“, Община Варна ще пристъпи към оборудване и обзавеждане на центровете и създаване на кадрови капацитет за новите услуги.

Деменцията е един от най-значимите здравни и социални проблеми и в резултат на високата заболеваемост, прогресивната загуба на автономията на болните и спецификата на необходимите грижи, изискващи изключителни здравни, морални и финансови разходи. Осигуряването на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа за възрастни хора и хора с увреждания,  включително с придобити дегенеративни заболявания, е един от ключовите приоритети в Националната стратегия за дългосрочна грижа, реализирана на местно ниво чрез стимулирането на интегрирани услуги, целящи подобряването на качеството на живот.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *