Партньор на Проватон
 3 доказани начина да ускорим пътя ни към богатството

3 доказани начина да ускорим пътя ни към богатството

Сподели в
Стойне Василев е независим личен финансов консултант, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg, автор на най-продаваната бизнес книга у нас за 2018 и 2019 година „Умни пари“, както и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК).

Парите са инструмент, който ни помага да сбъднем и най-смелите си мечти. Но как да увеличим нашето богатство? Веднага се сещаме за спестяването, но то отнема много време, а никой не иска да чака до дълбоки старини, за да живее по-добре. В тази статия ще ви разкажа за 3 начина, които ще ускорят значително този процес и ще може да постигнете целите си значително по-бързо от предвиденото.

1. Използвайте парите на другите

Хората от средната класа и тези с по-скромни финансови възможности инвестират предимно собствени средства (ако изобщо го правят). Заможните хора с голяма нетна стойност използват парите на другите хора като лост, с който ускоряват постигането на своите цели. За мен, кредитите дълго време бяха нещо лошо и ги избягвах съзнателно. Тази ментална нагласа съм я наследил от моите родители и от средата, в която съм израснал.

Когато започнах работа в банка като кредитен експерт видях, че хората теглят заеми за всяко нещо и си купуват хубави и скъпи неща на момента, без да чакат години, за да спестят нужните им средства. Това ми хареса и реших да пробвам. Започнах с по-скъпа кола от моите възможности, по-хубави дрехи, по-модерен лаптоп, по-добро жилище и в един момент давах почти цялата си заплата за вноски по кредити. Бях се пристрастил към моментното задоволяване на моите потребности и исках всичко сега, а да плащам в бъдеще. Излизането от тази въртележка е бавно и трудно, но си струва.

След като изплатих всичките си кредити и си дадох време да осмисля нещата осъзнах, че парите на другите хора не трябва да се използват за потребителски цели, а за инвестиции и ще ми помогнат да ускоря пътя към богатството. Ще дам един пример. Ако искаме да си купим инвестиционен имот, който да даваме под наем, ще ни трябват наистина много години, за да съберем необходимата ни сума. Ако изтеглим банков заем при 3% лихва и очаквана доходност от 8% до 10% (капиталова печалба + доход от наем), то ще имаме положителен паричен поток още от първия месец. Това ще ни позволи да купим още един имот, който също да ни носи доходи и т.н. Този финансов „лост“ дава много възможности, но трябва да се използва внимателно и е подходящ за инвеститори, които имат нужната експертиза и опит. (продължава на следващата страница).

2. Използвайте времето и знанията на други хора

Когато израснеш в страна, в която повечето хора си правят сами нещата, а философията “Акъл не ща, пари ми дай” е на почит, много трудно се съгласяваш да си дадеш трудно изкараните пари на някой друг, за да ползваш неговите знания и опит. И аз бях така. Когато имах някакъв казус, започвах да търся в интернет, да разпитвам по разни форуми и да търся съвети от приятели и познати (безплатни, разбира се). След много грешки и огромно количество вложено време и усилия, аз стигах до сравнително задоволителен резултат. Не беше това, което очаквах, но с безплатна информация – толкова.

В един момент осъзнах, че не е нужно всичко да си правя сам, а е достатъчно само да придобия само базови знания в някоя област, за да мога да намеря експерт, който ще се справи по-добре и по-бързо от мен. Сумата, която ще му платя е незначителна в сравнение с времето, което ще аз ще загубя, а то е най-ценния ми ресурс и освен това не мога да си го върна. Сега предпочитам, ако имам някакъв казус, да направя лична консултация с експерт, който ще ми помогне да го реша бързо и да се фокусирам върху основната ми дейност.

Много хора си мислят, че интернет е пълнен с безплатна информация, с помощта на която да направят всичко, което поискат. Това е така, но те забравят две много важни неща. Първото е, че ние не оценяваме собственото си време, когато решим да се справим сами с някакъв проблем. Ако загубим 5 дни в търсене на решение, в проби и грешки, това ще ни струва 25% от нашата месечна заплата (всеки може да си сметне колко е това в пари).

Второто нещо е, че в интернет няма никаква персонализация и се дават предимно универсални съвети, които могат да не ни свършат работа в нашата конкретна ситуация. Да не говорим, че повечето хора, които дават акъл, имат скромен опит и знания по темата и ако ги слушаме, може да си създадем повече проблеми, отколкото бихме разрешили с тяхна помощ.

3. Използвайте законодателството

Бакалавърската ми степен беше в специалност „Счетоводство и контрол“. Още на първата лекция, когато преподавателят ни попита какво очакваме от курса, повечето от нас се интересувахме от „вратичките“ в законодателството, които можеше да използваме. Професорът се усмихна и ни каза: „Колеги, за да намерите тези „вратички“ трябва да познавате много добре законите в съответната област“. Този съвет го взех присърце и реших да го следвам. Още в университета положих основите на правното си образование и разбрах как да „чета“ един закон, каква е неговата логика и как да търся връзката му с останалите нормативни актове. Запознах се и с историята на правото, а след това изчетох всички закони, свързани с финанси, данъци и инвестиции.

Знам, че да четеш някакви нормативни актове не е най-приятното нещо на света. За щастие, има вече доста информация за тях на ясен и разбираем език и всеки, който иска, може да се запознае с „правилата на играта“ в дадена област. Моят съвет е да започнем с данъците, защото те намаляват разполагаемия ни доход, който може да използваме за инвестиции. За хората на трудови договори е трудно да оптимизират задълженията си към държавата, но все пак съществуват няколко облекчения, от които може да се възползваме (може да ги открием на сайта на НАП). Не е за пренебрегване и възможността да не плащаме данъци за печалбите от ценни книжа, търгувани в ЕС.

Доста повече възможности за оптимизиране на данъците съществуват за фрийлансърите и собствениците на бизнес. Това важи не само за България, а и за почти всички страни по света. Не случайно, един от най-богатите хора в света Уорън Бъфет плаща по-ниска данъчна ставка, отколкото неговата секретарка. В основата на това стои начинът на изчисляване на данъчните задължения. При хората на трудов договор държавата взима 10% от брутната сума (както и немалък процент за социални осигуровки) и служителите получават остатъка. За разлика от тях, фирмите получават приходите си, правят разходи и остатъкът (печалбата) се облага с 10%. Разликата е съществена.

Това бяха 3 доказани начина, с помощта на които може да ускорим нашия път към богатството. Въпреки че почти всеки от нас ги знае, малко хора ги използват. Основната причина са ограниченията и вярванията, които сами сме си наложили. Ако осъзнаем, че живеем в най-доброто време в историята на човечеството с лесен достъп до информация и други ресурси, ще мечтаем по-смело и ще си поставяме все по-големи цели.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *