Партньор на Проватон
 Каракачанов във Варна: Вдигаме с 10% средствата за военнослужещите, ще има пари и за военните училища!

Каракачанов във Варна: Вдигаме с 10% средствата за военнослужещите, ще има пари и за военните училища!

Сподели в

“Ако вървим по план и последиците от кризата се развиват нормално, от следващата година ще има 10% увеличение за военнослужещите, а успоредно с това сме предвидили увеличение на средствата за военните училища, защото именно там се създават бъдещите офицери”.

Това заяви при посещението си в Морско училище във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

“В началото на пандемията, когато започнаха спекулациите, че ще бъде намаляван бюджета за отбрана, тогава някои опозиционни партии призоваваха да намалим бюджета на въоръжените сили, аз се противопоставих. Кризи има и ще има, само че с всяка криза – икономическа или политическа, следва напрежение в различни части и факторът, който може да защитава България, е българската армия. Затова още тогава заявих, че няма да има съкращаване на средства за отбрана, нито пък се очаква съкращаване на парите за ремонт и модернизация. Аз не случайно казвам, че както се формират тук във военното училище, такива офицери ще бъдат и за в бъдеще. Затова ние трябва да има предлагаме максимално добри условия за подготовка“, заяви Красимир Каракачанов.

Той посочи, че на 16-ти започват и разговорите с “фирмата-победител” за нови кораби, защото флотът ни го заслужава. Преговорите с немската фирма са били отложени, заради епидемията от коронавирус, но след нормализиране на ситуацията, нещата продължават по план. Министърът на отбраната отбеляза, че въпреки кризата проектът за ремонт на СУ-125 върви успешно, като се очаква само 1 месец закъснение.

“Вместо края на юли, първият самолет ще се върне в края на август, при това на собствен ход. И от края на август 8 такива. Пак казвам, докато не превъоръжим авиацията с нови изтребители не можем да се лишим от услугите на МИГ-29. Търсим всякакви алтернативи и няма да позволим авиацията да бъде приземена“, коментира Каракачанов.

Той добави, че по отношение на ремонтите на МИГ-29, по два от петте договора, има забавяне от руска страна. Министърът обясни, че предявяването на претенции не решава проблема и се търсят алтернативни варианти, с които да се поддържат в летателна годност на МИГ-29.

На въпрос дали се очаква бежанска криза Красимир Каракачанов посочи, че това е потенциална опасност винаги.

“Виждате, че към другите страни нелегалната емиграция не е спряла. Към нашият съсед Гърция имаше дори умишлено насочване на бежански групи. Към момента по границата е спокойно, въпреки че в определени дни, когато времето започне да се оправя имаше опити на групи да пресичат границата. Към момента Гранична полиция се справя чудесно със задълженията си и не допуска преминаването на българска територия. Към момента не се налага да изпращаме армията там, но ние имаме планове и разчети, които са изготвени още през 2018-та година и ако се наложи ще подпомогнем Гранична полиция“, допълни Красимир Каракачанов.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *