Партньор на Проватон
 Търсени, търсещи…

Търсени, търсещи…

Сподели в

Пазарът на труда беше буквално преобърнат от пандемията. Докато преди нея квалифицирани кандидати получаваха множество оферти за раабота, когато пазарът на труда беше в разцвет, сега милиони са извън борда и на опашка за желната работа.

„Пазарът на труда е изправен пред сериозни изпитания“, казва Вики Салеми, експерт в кариерното развитие в Monster. „Търсещите работа в момента са много и напливът е в множество отрасли едновременно“.

Внезапната промяна и несигурният икономически климат могат да затруднят търсещите работа да се ориентират по новия пазар на работа.

Ето и няколко съвета как да сме по-успешни при кандидатстването за работа предвид настоящата ситуация, публикувани от CNN Business:

1. Актуализирайте автобиографията си: Не забравяйте, че автобиографията ви не е подходяща за всички типове позиции. Персонализирайте вашето CV, за да отговаря на обявата за работа: Използвайте същите думи, които работодателят използва, когато става въпрос за умения, опит и заглавие. Това може да увеличи шансовете ви за избраната работа.

2. Разширете мрежата си от контакти. Помислете за това, което ще търсите като следваща работна позиция и се свързвайте активно с хората, които смятате, че биха могли да помогнат с връзки и умения.

3. Вижте кои позиции са по-търсени. Има отрасли, в които се увеличава наемането. Направете проучване, за да видите кои компании наемат, наборите от умения, които търсят и как опитът ви може да пренесе, за да отговори на техните нужди.

4. Не спирайте да учите. Винаги отделяйте поне малко време, за да научите нови умения. Това ще ви помогне да запазите резюмето си на добро ниво.

5. Научете се да продавате себе си. Когато става въпрос да се насочите към потенциални работодатели, съсредоточете се върху вашата адаптивност и увереност. Бъдете готови да споделите примери от живота, които доказват, че имате търговски нюх.

6. Не крийте, че сте изгубили предишна работа. След като получите покана от компания, в която сте кандидатствали, бъдете прозрачни относно текущата си работна ситуация. Кажете истината. Винаги е по-добре да признаете и да кажете нещо от рода на: “Да, пандемията спря работата в предишната компания, но аз съм много заинтересована от тази позиция. Имам тези (X, Y, Z) умения, които знам, че могат да допринесат за вашата организация.

7. Не се страхувайте да преговаряте. Когато получите оферта за работа, я прегледайте обстойно и ако не сте доволни от нея, не се страхувайте да преговаряте за по-добри условия.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *