Партньор на Проватон
 Иван Портних: Предвижда се трасе за електрически влак при уширението на бул. “Цар Освободител” във Варна

Иван Портних: Предвижда се трасе за електрически влак при уширението на бул. “Цар Освободител” във Варна

Сподели в

Кметът на Варна Иван Портних коментира за Varna24.bg, че един от големите проекти, които предстои да се реализират във Варна, е уширението на бул. “Цар Освободител”, при което се предвижда трасе за бъдещ електрически влак, който да свързва в перспектива курортите с града и летището. Темата повдигна вчера при визитата си във Варна премиерът Бойко Борисов.

 

“В момента търсим решение и проектираме няколко основни пътни възела в града с цел допълнително облекчаване на трафика. Това са кръстовищата на “Владислав Варненчик” и “Христо Смирненски” до Мол Варна, кръстовището на Двете кули, на входа на града. С други думи от магистралата през естакада да се стъпва на “Владислав Варненчик”, след това безсфетофарно да се минава покрай Мол Варна и връзка към бул. “Левски” и центъра. От друга страна проектираме естакада и на бул. “Васил Левски” и “8-ми приморски полк”. Там е единствения светофар по бул “Левски”. Идеята е пътят за “Виница” да минава естакадно над бул. “Левски” и по този начин няма да има светофари и преплитане на потоците автомобили.

 

Другият голям проект, който се надяваме да реализираме и в момента проектираме съвместно с пристанищна инфраструктура, е отклоняването на тежкия трафик по бул. “Атанас Москов”, после по бул. “Девня”, по бул. “Република” и там прехвърляне на тежкия трафик чрез естакада през релсите, така че тежкотоварните камиони, които отиват към пристанището, към Южна промишлена зона, включително и през Аспаруховия мост в южна посока, да могат да минават от другата страна на релсите и да не утежняват натовареността на “Девня”. Виждаме, че там трафикът от автомобили е голям. Надявам се там да имаме и подкрепата на правителството, защото това в много висока степен ще намали не само трафика, но и вредните емисии.

 

Другият мащабен проект в тази посока е разширяването на бул. “Цар Освободител” до летището, т.е. до пътния възел с магистралата. Там имаме предвидено трасе и проектираме в тази посока бъдещ електрически влак. Тук идеята е в няколко етапа и в няколко посоки. От една страна, разбира се, свързване на града с летището, посредством един такъв екологичен транспорт, от друга страна връзка към курортните комплекси в перспектива. Най-вече връзка с новата зона в Аксаково.

 

Сега се приема общият устройствен план на Аксаково и там сме заложили този електрически влак. Той ще облекчи хората, които ще работят в новата зона, защото факт е, че с напредване на изграждането на АМ “Хемус” и при всички дадености, които Варна има, 6-те университета, многото млади образовани хора, инфраструктурата, летище, пристанище, жп транспорт, имаме всички дадености за динамично развитие на новата зона. И то в по-високотехнологични предприятия и производства. Идеята е, хората, които ще работят там, да имат възможност посредством тези електрически влакове да стигат до своите бъдещи работни места.

 

Въпрос на допълнителни разработки, доста повече отчуждаване, е връзката в обратна посока към курортните комплекси. Консултираме се със специалисти, защото сме наясно, че решението ни трябва да доведе до ефективност, то не е самоцел. Зависим от дадености и възможности на градоустройството. Вариантите за трасето са два, единият е да бъдат изградени бус ленти за електрически автобуси и по-перспективния, разбира се, за електрически влак”, обясни Иван Портних.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *