Партньор на Проватон
 8 въпроса, които си струва да си зададете, за да станете по-щастливи

8 въпроса, които си струва да си зададете, за да станете по-щастливи

Сподели в

За начало – въпрос № 0: мислите ли си, че сте щастлив човек? Да, точно като всичките онези досадно позитивни хора. Замисляли ли сте се как го правят?

Спор няма, животът не е безкраен празник и не преливате вечно от радост, особено когато бързате да стигнете навреме на работа, обаче изпускате последния автобус, или в един и половина през нощта карате любимата си (безумно мяучеща) котка към дежурния ветеринарен лекар, или внезапно откривате,че току – що някой ви е задигнал телефона.

Експертите твърдят че дори когато изживяваме някое наистина радостно събитие, като печалба от лотарията например, нивото на щастие не остава продължително време на най-високо ниво, а бързо се връща към нормалните нива. Например, радостта от сватбата продължава средно няколко години, а нова работа предизвиква положителни емоции за около година. Обяснение за тази кратка по време еуфория е „хедоничната адаптация“ – присъщата на човек тенденция да запазва стабилно състоянието си и да се връща към стабилност, след като е преживял някое сериозно събитие – положително или отрицателно.

Хедоничната адаптация е еволюционно тренирана да намалява афективния ефект от емоционалния шок. Това е нашият „психологически имунитет“, защитна функция на съзнанието, която ни предпазва от прекалено силно въздействие –- по подобен начин работата на потните жлези ни предпазва от прегряване.

Учените наричат този феномен „теория на хедоничната бягаща пътека“, сравнявайки желанието за удовлетвореност с бягането на тренажор. Всеки от нас има „контролна точка на щастие“ и за да остане близо до нея, не трябва да спира да се движи – това умение, между другото, може и трябва да бъде тренирано.

Как точно? Като търсите положителни емоции, като се стремите към самореализация, като не се страхувате, че може да ви сполетят неприятности, тревоги или да ви обземе гняв и редовно проверявайте удовлетворени ли сте от начина, по който се вписвате в този невероятен свят, който всъщност е доста добър.

Ето някои въпроси, които си струва да си задавате от време на време, за да коригирате нивото си на щастие в съответствие с вашата вътрешна заявка.

1. КАКВО МЕ ТРЕВОЖИ И КАК ДА СЕ ОТЪРВА ОТ НЕГО?

Научете се да прощавате на себе си и на другите – случилото се не може да се върне назад, дори ако не е било както сте очаквали. Не хабете вътрешната си енергия с безсмислени притеснения за станалото, времето лекува всяка негативност. Поемете дълбоко въздух, издишайте, повторете няколко пъти – и загърбете станалото, нека остане завинаги в миналото.

2. КАКВО ПОСТОЯННО ОТЛАГАМ И ЗАЩО ?

Наясно сте с отлагането от първа ръка, нали? Е, това не означава завинаги. В момента, незабавно, върнете се към незавършения имейл, обадете се на мама, засадете цветя на балкона или почистете ваната. И помнете: със сигурност ще се почувствате по-добре, след като работата е свършена.

3. НАСПАХ ЛИ СЕ?

Опитайте сънен детокс: откажете се от следобедното кафе, гасете лампите не по-късно от 23.00 часа, оставяйте смартфона си извън спалнята – и така поне седмица. Повярвайте , това е божествено, въпреки че ежедневието неумолимо задушава добрите намерения. Независимо от това, опитайте се да спазвате режима и хигиената на съня, което гарантирано повишава нивото на щастие.

4. КАКВО НАСКОРО ПРОБВАХ ЗА ПРЪВ ПЪТ?

Търсете щастие в собствените си желания и вярвайте, че те са осъществими. Отдавна мечтаете да се пробвате в дизайна или пък в грънчарството? Ами дерзайте, защо отлагате! Запишете се в студио за танци, включете се в курсове по маркетинг или пък защо да не отидете на вечеря в онова ново ресторантче, което колегите ви не спират да хвалят.

5. ЗА КАКВО БЛАГОДАРЯ НА СЪДБАТА И КАК ДА МОГА ДА ИЗРАЗЯ ТОВАТ?

Ценете доброто, обръщайте внимание на това, което сте свикнали да приемате за даденост, и не пестете чувства и емоции. Радост, наслада, трепет, изненада – покажете искрени чувства към вашите впечатления и постижения, независимо от техния мащаб.

6. КОГА В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ НАПРАВИХ НЕЩО ЗА СЕБЕ СИ?

Хубаво е че сте посветени на другите, но също толкова важно е понякога да сте насаме със себе си, да се отдадете на размисъл, да се поглезите с нещо приятно. Отделете време в графикасиза да се отпуснете в СПА центъра, да отидете на изложба, да седнете с книга в парка – и не търсете причини да отлагате.

7. КАКВО ЦЕЛЯ?

Стремежът мобилизира, придава смисъл на живота. Ако планираната цел ви се струва твърде далечна и трудна за изпълнение, раздробете пътя към нея на междинни етапи и хвалете себе си за преодоляването на всеки.

8. КАК МОГА ДА ОПРОСТЯ ЖИВОТА СИ ?

Справянето с много задачи на куп със сигурност е ценно умение, но наистина ли трябва да го демонстрирате точно сега? Ако не е необходимо, по-добре се съсредоточете върху една конкретна задача. Не усложнявайте бита и работата си, учете се да цените личното си време – живейте не за думата „трябва“, а за удоволствие.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *