Партньор на Проватон
 Браншовици от Варна: Очакваме труден сезон, предизвикателен! Все пак надежда има!

Браншовици от Варна: Очакваме труден сезон, предизвикателен! Все пак надежда има!

Сподели в

Туризмът и ресторантьорството очакват изключително слаб сезон заради кризата с COVID-19. Мерките, които правителството предостави на фирмите – намаленото ДДС за ресторантите и кредитите, не дават достатъчна надежда, че двата бранша ще се справят, съобщава Нова тв.

Въпреки че летният туристически сезон вече започна, от бранша все още се чувстват несигурни. Притесненията са породени от много фактори – голяма част от тях обаче са свързани мерките против разпространението на COVID-19.

“Очакваме труден сезон. Предизвикателен. Всяка година има някакви предизвикателства, които са пред нас, но тази година може би е една от най- трудните за всички колеги. Най трудното е неяснотата за самия сезон и това, че ден за ден се променят много неща. Трудно може да се планира каквото и да било. Защото в този бизнес планирането е много важно”, заяви Павлин Косев – председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна.

Все пак има и доза оптимизъм, породена от това, че страната ни към момента е овладяла заразата.

“Оптимистично е това, че при нас заразата е на много ниско равнище към момента, овладяна е. Отворихме границите си за 29 държави. Доста от тях са основни имитивни пазари за нас, като Германия, Нидерландия, Полша, Чехия, Словакия”, посочва проф. Стоян Маринов – член на УС на Варненската туристическа камара.

Остава обаче неясен въпросът с тypиcтитe oт Pycия и Уĸpaйнa, ĸoитo нe влизaт в cпиcъĸa c 29-те дъpжaви, чиитo житeли нямa дa бъдaт пocтaвяни пoд ĸapaнтинa, когато пристигат България. Бизнecът oбeщaвa oблeĸчeния зa poднитe тypиcти, като пo-eвтини чaдъpи и шeзлoнги, a според някои пpoyчвaния има вероятност и цeнитe нa нoщyвĸитe тoвa лятo дa бъдaт пo-ниcĸи. За този сезон остава неясен и въпросът с кадрите в сектора, тъй като голяма част от хотелите по родното Черноморие все още не са отворили.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *