Партньор на Проватон
 Убиецът на Кремена от Варна: Съжалявам за стореното, не исках да се стига до фатален край!

Убиецът на Кремена от Варна: Съжалявам за стореното, не исках да се стига до фатален край!

Сподели в

Състав на Варненския апелативен съд днес разгледа делото за убийството на Кремена Н. от страна на съпруга й Борислав и го обяви за решаване. Предмет на въззивен контрол е присъда от 27 септември 2019 г. на Окръжен съд – Варна, с която вината на подсъдимия е призната. Делото пред втората инстанция е образувано след протест на прокуратурата, жалби на подсъдимия, както и на частните обвинители и граждански ищци – родителите на Кремена, съобщиха от пресцентъра на съда.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня хронологията на събитията и хода на делото:

Кремена и Борислав сключили брак през 2013 г. По време на семейния им живот често възниквали скандали, придружени с побой. Кремена споделяла за физическото малтретиране с родителите и приятелите си. Имала медицински освидетелствания, подавала жалби в полицията, но ги оттегляла. Органите на МВР съставяли протоколи за предупреждение. Родителите на жената се притеснявали за здравето й и затова имали уговорка всеки ден до 10 часа да им се обажда.

Заради разногласията помежду си, съпрузите подали молба за развод. Делото пред Районния съд във Варна било насрочено за 26 февруари. Две вечери преди това двамата разговаряли в жилището си, но отново се конфронтирали. Подсъдимият нанесъл на съпругата си множество удари. След това се обадил на майка си, за да му помогне да прибере багаж от апартамента. Двамата напуснали жилището, а Кремена заключила вратата след тях. На сутринта не се обадила на родителите си, съгласно уговорката. Майка й потърсила помощ от полицията, която открила тялото на починалата жена. Съдебномедицинската експертиза показала, че причина за смъртта е мозъчен кръвоизлив – резултат от травматични увреждания.

Варненският окръжен съд е признал Борислав Н. за виновен, че в нощта на 24-25 февруари 2019 г. умишлено е умъртвил съпругата си Кремена Н., като убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Наложил му е лишаване от свобода за срок от 18 години. Тъй като делото е разглеждано при съкратено съдебно следствие и подсъдимият е признал фактите от обвинителния акт, законът задължава съда да редуцира санкцията с 1/3. Затова наказанието е било намалено на 12 години, при първоначален строг режим. 42-годишният мъж е бил осъден да заплати на гражданските ищци – родителите на Кремена сумата от по 50 хиляди лв. за всеки от тях – обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Прокуратурата счита, че наложеното наказание е несправедливо, не съответства на степента на обществена опасност, както на деянието, така и на дееца. В съдебната зала представителят на Апелативната прокуратура поиска налагане на доживотен затвор, което заради законовата процедура да се редуцира до лишаване от свобода в рамките на 20 години.

От своя страна адвокатът на подсъдимия помоли въззивния съд за изменение на присъдата, преквалификация на деянието и прилагане на закон за по-леко наказуемо престъпление. Защитата настоя Борислав да бъде оправдан по обвинението в умишлено убийство, а вместо него да бъде признат за виновен за това, че е причинил телесни увреждания, в резултат на които по непредпазливост е причинил смъртта на Кремена.

Недоволни от присъдата на първата инстанция са и частните обвинители – граждански ищци – майката и бащата на жертвата. Те намират наказанието за прекалено занижено и несъответстващо на извършеното престъпление. Настояват за завишаването му и за уважаване в пълен размер на предявения граждански иск – от по 100 хиляди лева за всеки от родителите.

Съдебният състав на Апелативния съд допусна искането на защитата подсъдимият да даде допълнителни обяснения. Чрез видеовръзка от Варненския затвор Борислав каза, че съпругата му е правила спонтанен аборт, но той е бил в резултат на булимия. Той отрече срещу него да са водени дела за причиняване на средна телесна повреда. В последната си дума пред съда подсъдимият изказа съжаление за стореното, като допълни, че не е искал да се стига до фаталния край.

Варненският апелативен съд ще се произнесе в законоустановения двумесечен срок.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *