Партньор на Проватон
 Как захарта обърква тялото ни?

Как захарта обърква тялото ни?

Сподели в

Толкова сме свикнали със захарта, че я приемаме за даденост в храненето. А не би трябвало. Захарта все пак не е естествен продукт, въпреки че се съдържа естествено в храните и е добиваме от естествени суровини.

Консумацията на захар следва да се контролира по ред причини, заради това че вреди на зъбите, до големия риск от диабет. От детска възраст днес ни е ясно, че захарта е вредна за организма ни, но на какво вреди по-точно?

Захарта е висококалорична. На първо място консумацията ѝ, дори и в малки количества, може да саботира всяко намерение за отслабване и контрол на теглото. Това е валидно още повече при хора, които се заседяват и не се движат особено през деня. Най-коварното е, че в ежедневието си ние приемаме захар или повече захар дори и без да подозираме – достатъчно е да подсладим кафето си два пъти през деня и да изпием чаша сок и вече сме прекалили. А факт е, че без шоколад, вафличка или поне една сладка през деня не можем.

Захарта е не просто „нож с две остриета“, тя е като „вила“ – едно на ръка, че е калорична и трупаме излишна енергия от консумацията ѝ, но и допълнително от това, че ни кара да се храним повече. Обикновено след консумация на бързи концентрирани въглехидрати кръвната захар се повишава. Но тя и така бързо се приема от клетките, вследствие на което нейното съдържание в кръвта пада. Задействайт се сигнални процеси, които водят до изпитването на глад. Ето защо дори да сме хапнали вафла скоро изпитваме глад и то даже по-осезателен. Естествено, процесът е съпроводен с натрупване на мазнини, включително и висцерални, които в прекомерно количество затрудняват функционирането на важните коремни органи. Оформянето на корем, загубата на талията са само естетическата част от проблема.Забелязали ли сте, че когато консумираме повече въглехидрати, храненето е по-бедно, тоест не така разнообразно? Да, въглехидратите прекрасно засищат – баницата, кифлата, козунака, белия хляб, мекиците, палачинките – изпълваме обема на стомаха си бързо и евтино и проблемът с глада към момента е решен… Същото още по-силно важи за полуфабрикатите, пакетираните храни и захарните и сладкарски изделия като цяло. Сами се лишаваме от разнообразно меню, хапвайки набързо и спестявайки време за приготвяне.

Само че, при неразнообразно хранене организмът ни не получава ценни и необходими вещества за функционирането си и поддържането на структурите си.

Запомнете, максимумът захар за здравия възрастен не трябва да е повече от 50 г на ден и то при условие, че се придържаме към препоръките в световните гайдлайни тя да не бъде повече от 10% от общия ни калориен прием за деня. При 2000 ккал – не повече от 200 трябва да идват от добавени захари. Един грам захар дава 4 ккал. И в случай, че се нуждаете и храните с по-малко от 2000 ккал на ден, което е обичайно за жените при уседнал начин на живот, то количеството захар със сигурност трябва да е по-ниско.

Докато връзката: много захар и наднормено тегло, ни е ясна, не всеки може да проследи линията развитие на диабет от консумацията ѝ. Диабет тип 2 се развива, когато организмът не реагира на инсулина или панкреасът не произвежда достатъчно такъв.

Инсулинът е хормон, благодарение на който клетките се отварят, образно, и поемат захарта от кръвта. Когато този механизъм не работи се получава натрупване на кръвна глюкоза, което води до редица усложнения, включително увреждане на кръвоносните съдове, нервната система, развитие на сериозни сърдечносъдови заболявания.

„Механизмът“ тотално се поврежда, когато състоянието се остави нелекувано. Как се стига до това положение? Приемаме захар, задстомашната жлеза синтезира инсулин, той отключва клетки за усвояването на захарта от кръвта, организмът формира сигнал за глад. Когато в кръвта постъпва често захар, инсулинът „атакува“ често клетките. Те обаче спират да се „отварят“ при определени негови нива. Впоследствие остават гладни. Организмът повишава синтеза на инсулин. По-високият инсулин винаги е свързван и с по-силно чувство на глад. Така се стига до момент, в който клетките губят чувствителността си към него. Появява се инсулинова резистентност, при което кръвта остава наситена със захар и при тестове нейните стойности са високи. Разбира се, диабетът освен с нарушения на въглехидратната обмяна, върви и с други метаболитни нарушения.

Понякога в храненето ни присъстват твърде много храни, за които не си даваме сметка, че са богати на захари. Такива са например и натуралните плодове сокове, богатите на въглехидрати храни, които и да нямат сладък вкус зареждат тялото ни бързо със захар. В тази графа са тестените изделия. Ясно е, че можем да разграничим продуктите, в които има добавена захар и тези, които са произведени, използвайки я като основна съставка – каквито са безалкохолните напитки.Естетвено, процесът не би възникнал, ако енергията от захарта бъде изразходвана. Затова и следва да консумираме толкова калории, колкото са необходими на организма ни да се поддържа и движи. В този смисъл, правилото: ще хапна половин шоколад, ако поплувам час, може да е изгодна лична здравословна политика. Тоест комбинацията консумация на повече от 50 г захар на ден, обездвижване, допълнително често приемане на алкохол, ще ни изиграе лоша шега. Вариантът меню основано предимно на прости въглехидрати би довело до същия проблем, дори и да не се надхвърлят аритметично енергийните нужди на организма, дори само защото организмът не може да живее само с гориво на час, неговата „концепция“ е далеч по-сложна.
Така че захарта по директен или неиндиректен начин, с наддаването на тегло, безспорно повишава вероятността от диабет.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *