Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: До края на седмицата укрепват свлачището в Морската градина

Стоян Пасев: До края на седмицата укрепват свлачището в Морската градина

Сподели в

Около 20 милиона са нужни за дългосрочно решаване на проблема, разкри областният управител Стоян Пасев

До края на седмицата ще бъдат взети мерки за укреване на активизиралото се свлачище в района на Алея първа в Морската градина във Варна, трябва обаче да се търси трайно решение и укрепване на цялата част от ската. Tова заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев пред кореспондента на БНР Даниела Стойнова. По думите му вече има работен проект за стабилизиране на втори участък от ската, но се търси финансиране. Пасев припомни, че винаги по това време след дъждове свлачището там се активизира.

“Временно укрепване не е решение на този казус. Аз, откакто съм станал областен управител сигнализирам нееднократно и Министерството на регионалното развитие и благоустройството и общините. Брегоукрепването всъщност е една от най-болните теми на варненското черноморие. С навлизане в дъждовен сезон отново се активират всички свлачища. Знаете, че проблемо е и свлачището в посока Албена. Там не се намери решение толкова години, а се очаква отново натоварен трафик в региона през туристическия сезон. В района на Алея първа беше направено укрепване по проект на първия участък. За втория участък има работен проект, но се търси финансиране. Остойностяването е направено през 2015-а година и мисля че около 20 милиона трябват за втория участък, който е дълъг около километър и половина, да се направи по подобие на първия. Доколкото знам от януари започват да отварят всички програми в Европа за  активни строително-монтажни работи , т.е. би трябвало да се намери финансиране за това свлачище”, коментира Стоян Пасев.

Той увери, че в рамките на тези седмица ще се направи всичко възможно да се вземат временни мерки, които да предотвратят евентуални инциденти.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *