Партньор на Проватон
 Корнелия Нинова: Ботев остава вечен в сърцето, ума и душата на всеки българин

Корнелия Нинова: Ботев остава вечен в сърцето, ума и душата на всеки българин

Сподели в

Варна се преклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за освобождението на България, предаде репортер на Varna24.bg.

 

Без специална организация, спонтанно варненци поднесоха цветя пред паметника на националния герой в Морската градина. Цветя поднесоха още кметът на морската столица Иван Портних, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, областният управител на Варна Стоян Пасев, командващият ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, представители на институции и организации.

 

Точно в 12 часа вой на сирени по традиция отбеляза паметната дата, а присъстващите сведоха глави в знак на почит към делото и гибелта на Ботев и героите, загиналите за свободата и независимостта на България.

 

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година (25 декември 1847 година стар стил) в Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков (1815 – 1869) и Иванка Ботева(1823 – 1911).

 

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в България в деня на смъртта на поета и революционер Христо Ботев (2 юни 1876 г.).

 

За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12,00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *