Партньор на Проватон
 Добри решения в трудни времена

Добри решения в трудни времена

Сподели в

Пандемията от COVID-19 засяга всяка част от нашия живот – здраве и благополучие, финанси и работна сигурност, семейство и приятели, във всяка точка на планетата. Когато преминаваме през период на дълбока несигурност, без ясни причини за случващото се и без предходен опит, вземането на добри решения се превръща в истинско предизвикателство. Вместо да подхождаме трезво и логично към този процес, ние се фокусираме върху решенията, които ни носят бързи позитивни резултати. Това се дължи на острата ни нужда от добри новини, която изпитваме в трудните времена. По този начин обаче ние не обръщаме особено внимание на негативните последствия в дългосрочен план, които носят тези прибързани и не добре обмислени решения.

И така, какво може да направим, за да започнем да вземаме по-добри решения, когато времената са трудни?

Фокусирайте се върху настоящето

Колкото повече усилия полагаме, за да задържим съзнанието си в настоящето и да не му позволяваме да се рее в миналото или бъдещето, толкова по-способни ще бъдем да вземаме решения, базирани на информацията, с която разполагаме в момента. Макар че миналото може да бъде добър учител, то може и да замъгли преценката ни конкретната ситуация и да ни накара да действаме въз основа не предходен опит, които може да не е приложим в случая. Фактът, че нещо се е случило в миналото, когато сте действали по пределен начин, не означава, че то ще се случи отново. Когато живеем изяло в настоящето, можем да се фокусираме върху фактите и да игнорираме излишния шум.

Не взимайте решения на база страх

Вземането на решения от страх  от някакви последствия често започват с думите „Трябва да…“ и завършват с нещо неприятно. Подобно на негативните мисли, тези решения действат демотивиращо и оставят човек без енергия. Опитайте да гледате на нещата през позитивна призма. Вместо да поемете допълнителни задължения с мисълта, че в противен случаи останалите ще си помислят, че не полагате достатъчно усилия, подходете към задачата с идеята, че тя ви даде възможност да научите нещо ново или да усъвършенствате някое ваше умение. Когато мислите, че „трябва да“ направите нещо, вие сами отнемате правото си на избор.

Преспете, преди да вземете решение.

Стресът намалява способността ни да видим оценим адекватно ситуацията и възможните резултати от решенията, които може да вземем. Когато става въпрос за някакво важно решение, криещо много рискове и опасности, трябва да си дадете повече време за размисъл. Най-добре е да изчакате до следващия ден. Според изследване на Калифорнийския университет „Бъркли”, сънят подобрява способността на човек да обработва нова информация.

Подходете логично

Опитайте да извадите емоциите от процеса на вземане на решения и да се фокусирате върху фактите. Направете списък с плюсовете и минусите, произтичащи от всяко потенциално решение. Този рационален подход често остава на заден план в стресовите ситуации, но той е от изключително важно значение за намирането на най-добрите решения. Разгледайте различните възможни сценарии и преценете какво е както най-лошото, така и най-доброто нещо, което може да се случи.

Вярвайте в себе си

Често чуваме хората да казват: „Довери се на интуицията си!“. Това е просто различен начин да кажете на някой, че той всъщност знае повече по дадена тема, отколкото предполага. Обикновено ние отделяме твърде много време за анализи на нашите решения, защото няма самочувствие и не вярваме в способността си да вземаме избираме най-доброто за себе си. След като сте обмислили нещата и сте претеглили плюсовете и минусите, може би е дошло време да се доверите на интуицията си.

В момента бъдещето може да изглежда изключително несигурно. Трудно е да се правят каквито и да е било планове. За това е важно да помните, че макар и да не може да контролирате обстоятелствата, които ви заобикалят, имате пълен контрол върху решенията и изборите, които правите.

…………………

Ейми Кан за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *