Партньор на Проватон
 Експерт: Няма съществено анулиране на резервации във Варна за лятото

Експерт: Няма съществено анулиране на резервации във Варна за лятото

Сподели в

Няма съществено анулиране на резервации за летните месеци във Варна, но въпреки това ще има ваканционни хотели, които няма да отворят. Туристическият бранш е притеснен от тази несигурност. Павлин Косев, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна.

Според него завръщането на много българи от чужбина дава добър шанс за сектора да задържи в България добри кадри, натрупали опит и знания зад граница.

“Проблемите са много и ситуацията е трудна. Това поетапно облекчаване на мерките, които бяха до скоро, води до нова организация във всеки ресторант и хотел. Притеснени сме от тази несигурност. Съществени анулации за юли и август към момента нямаме. Всичко, което беше за Великденските и Майските празници, както и част от резервациите за юни, бяха отменени. Някои резервации бяха прехвърлени за септември и те не са ясни. Много от партньорите ни променят условията. Преди ако сме изисквали някакви гаранции, сега ни отговарят, че не могат да ни дадат такива. Тази мъгла, която все още витае около нас, ни притеснява.

В нашият ваканционен хотел работим с доста поляци и румънци. Към момента имаме хубави резервации от тях. Някои бяха отложени за след 20 юни и това постоянно отлагане прави сезонът все по-къс. За септември не са ясни нещата, идва първият учебен ден, става дъждовно, доста са факторите, които ни притесняват, целият този дисбаланс на бизнеса.

Всички помагат, и общината, и министерствата. Ето сега и това раздухване на темата със замърсяването на Варненското езеро. Конкретни анулации нямаме във връзка с този шум, но е неприятно за който и да е турист, който търси и оглежда подходящото място за своята почивка. Тези хора следят новините.

Грозното, това, което всъщност най-много дразни бранша, е, че политически игри се правят на гърба на туристическата гилдия, която в този момент е в най-тежкия и труден период. На прага сме на туристическия сезон и толкова манипулативно да се правят политически игри е отвратително. Аварии всякакви са се случвали през годините, свлачища е имало и какво ли не, но в навечерието на сезона да се акцентира толкова много върху този проблем, не мисля, че е коректно. Всички институции се задействаха, взеха проби. Свидетели сме на безупречно чистото ни море. Виждаме министерството намаля цените на чадъри и шезлонги и хотелиерите се стараят, дават промоционални оферти.

Всички полагаме усиля и се стараем, защото привличайки туристи, ще се стабилизира голяма част от икономиката ни, знаете в туризма са ангажирани доста съпътстващи дейности и услуги. От друга страна при по-големи обороти ще плащаме и по-големи данъци, това е добре за държавната и местната хазна. Преекспонирането на една такава авария, която по никакъв начин не замърсява плажовете, е безобразно да е на гърба на туристическия бранш”, коментира Косев.

На въпроса дали новите условия и скъсения сезон са дали някакъв, макар и минимален положителен ефект, върху набирането на кадри, той сподели, че има такава тенденция и тя е логична предвид рязкото намаляване на обемите.

“Предвид това, че много хотели няма да отворят, предимно ваканционни, със сигурност българска работна ръка има свободна в Бюрото по труда и на свободния пазар. Със сигурност това ще допринесе да работим с повече български служители от една страна. От друга страна всички сме свидетели, че много българи се върнаха от Европа и от света. Сега имаме златния шанс да направим всичко възможно да ги задържим. Не случайно толкова говорихме за намаляване на ДДС-то на ресторантите. По този начин ще можем да предложим малко по-добри условия на нашите служители. Важно е да задържим добри кадри и специалисти, които преди години са напуснали България, натрупали са някакъв опит и връщайки се сега, имаме шанс да ги привлечем да работят и прилагат този опит, както и дплащат данъците си в нашата страна”, допълни Павлин Косев.

Според него ще има хотели във Варна и курортите край морската столица, които няма да отворят врати това лято. В същото време от Асоциацията на хотелиерите настояват за яснота относно намеренията на всеки хотелиер, тъй като по веригата големите туроператори също искат да знаят с кои партньори ще работят, за да си планират туристопотока и чартърните полети.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *