Партньор на Проватон
 Ангард! И хайде на средновековен двубой в село Неофит Рилски

Ангард! И хайде на средновековен двубой в село Неофит Рилски

Сподели в

Историческият парк ще отбележи първата си годишнина, като даде старт на фестивала „Ново начало“

Облечени сте в средновековни доспехи. Усещате вперените погледи на публиката по-тежки дори от бойната екипировка. Срещу вас врагът вече точи меча си. Затваряте очи и след три вдишвания се хвърляте към първата атака…

Сцената, излязла сякаш от исторически екшън филм, е напълно реална и очаква посетителите на Историческия парк в село Неофит Рилски, само на трийсетина километра от Варна. Напрежението от атаката, разбира се, е сведено до минимум, като основната задача на дуелиращия се е да се забавлява, а защо не и да научи нещо ново, докато изпробва уменията си по фехтовка. На терен ще ви посрещнат инструктори, които ще проведат беседа, но и ще ви покажат практически какво означава да се сражават на средновековния фронт. Всеки ентусиаст, който иска сам да влезе в своеобразната машина на времето, също може да го направи, като истинските оръжия, с които се борави на терен, са специално обезопасени.

Конна езда, плаване с лодка, снимки с хищни птици

преобразяване с реквизит от Средновековието и дори уроци по стреляне с лък – това са само част от забавленията, които предлага отворилият миналата година Исторически парк.

Днес въпреки напрегнатата ситуация около COVID-19 всички атракциони продължават да функционират. Причината – голяма част от тях са на открито, а където в затворени пространства се провеждат изложби, те се разпределят така, че да не предизвикват голямо струпване на посетители. Такъв е случаят с „Историческа живопис“. Изложбата се провежда паралелно онлайн и на място, като ще може да бъде разглеждана до тази неделя, 24 май. С цел подпомагане на творците е обявено и съревнование, за което гласуват именно любителите на картините. Срещу 2 лв. всеки може да разгледа за ден изложбата, независимо в коя географска точка се намира. Срещу 8 лв. в повече пък някои вече закупиха виртуален пропуск за целия период на изложението. На финала ще бъдат обявени и наградите – между 1000 и 10 000 лв. за творците.

Съвсем скоро – през лятото, паркът ще отпразнува своя първи рожден ден. Равносметката от откриването му до края на 2019 г. е над 50 000 посетители. Още повече хора ще се притекат към Неофит Рилски, очакват от екипа тази година въпреки коронакризата. Пред „Монитор“ Ивелин Михайлов – изпълнителен директор и идеен двигател на парка, обясни, че прогнозите за това се базират предимно на надеждата, че българските туристи ще си останат у нас. „Това е

място, което е от световна величина

Казвам го, защото много често ние, българите, отиваме в чужбина, за да видим нещо, което е впечатляващо. Тук имаме вече нещо ново, което е също толкова впечатляващо. Българите биха се почувствали наказани по някакъв начин, ако не могат да идат до Европа, а сега има място, което е от европейска класа и е в България. Вярвам, че ще го посетят, защото е и по-безопасно, предвид по-улесненото пътуване“, коментира Михайлов.

С екипа му вече подготвят грандиозен първи рожден ден. По повод празника те ще положат основите на фестивал „Ново начало“. Според първоначалните планове той трябва да се проведе на 19, 20 и 21 юни. Дали датите ще останат тези зависи от ситуацията с COVID-19 у нас. Тъй като в него се предвижда да участват и чужденци, за да се реализира в пълен мащаб, вероятно ще трябва да се изчака отмяната на забрана за пътуване до България от други страни. „Все още наблюдаваме мерките в страната, защото събитието изисква огромна организация, ангажирани са много ансамбли. Много чужденци участват и в една голяма възстановка, която подготвяме“, коментира още Михайлов. По думите му това ще е най-мащабното по рода си събитие от този вид, като в него ще участват над 200 души. „Те са специалисти. Битката е истинска, оръжията и бронята са истински. Всичко това нещо е много впечатляващо да се види. Няма друго такова голямо събития не само в Балканския полуостров, но и в цяла Централна и Южна Европа“, горд е идейният двигател на проекта.

Освен мащабната възстановка

Ново начало“ще включва и средновековен пазар

в който европейски и украински майстори, специализиращи в изработката на такива оръжия, дрехи и т.н., да могат да покажат своите творения. Всички държави, участващи в „Ново начало“, ще направят и свой лагер, на който да представят своята средновековна история.

Предвид немалкото международно присъствие, ако се наложи фестивалът да бъде отложен, паркът все пак ще посрещне празнично рождения си ден – със събитие за български украсени автомобили.

Още след седмица (от 1 юни) пък посетителите ще могат да станат част от тракийски ритуал за пиене на вино. От напитката ентусиастите ще могат да отпият от сребърни ритони, като от Историческия парк обясняват, че не само че ще дезинфекцират съдовете, но и благородният метал по дефиниция убива микроби.

Междувременно вторият етап от общо петте в разработването на парка се очаква да е готов до края на годината. Той ще ни пренесе в рамките на Второто българско царство с три бойни кули, царския дворец, спалня и т.н.

ЗА НЯМА И ГОДИНА

Четири кинопродукции разпъват снимачен сет на терен

Историческият парк вече има и филмов дебют. По-наблюдателните зрители вероятно успяха да го разпознаят от касовото заглавие на режисьора Мартин Макариев – „Диви и щастливи“. Филмът, продуциран от Яна Маринова и Александър Сано, оказва се, не е единствената кинопродукция, разпъвала снимачен сет в парка. До момента общо четири проекта са заснемани тук, а и сега екипът има заявка за реализиране на късометражна лента на територията.

„В момента най-много хора се свързват с нас да заснемат при нас, когато им трябва декор, свързан с епохите, които сме възстановили. При нас това дори не е декор, а е истинско и може да служи като прекрасен фон за филма“, казва Михайлов.

След като вече стъпи в парка по работа, Маринова отново е отворена за колаборация с парка. Самата тя издава, че е нейна мечта да направи исторически филм. И сега тя тренира различни нови умения като стреляне с лък в галоп. Уточнява, че към момента тези активности са единствено за лично удоволствие. Споделила е обаче мечтата си да реализира филм за цар Ивайло и с екипа на Историческия парк, а според Михайлов крайният продукт ще е „от ранга на „Смело сърце“.

Проватон

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *