Партньор на Проватон
 Какво е фригидност: истина и митове

Какво е фригидност: истина и митове

Сподели в

Ето каква е причината за липсата на сексуално желание

В наши дни думата “фригидност” често има отрицателна конотация, въпреки че мнозина дори не знаят точното определение на това понятие. Психолози, сексолози и гинеколози потвърждават: много от техните пациенти смятат себе си за фригидни, но не могат ясно да обяснят какво е това. Междувременно фригидността е намаляване или отсъствие на сексуално желание и сексуална възбуда, което се проявява по редица причини.

Сексологът, хипнотерапевтът, психологът и треньор Олеся Фоминих разказа за Glamor.ru за това толкова трудно понятие като фригидност, както и какви митове съществуват около него.

Фригидността е сексуална студенина при жените и липса на възбуда. Както всеки друг сексуален проблем, той изисква лечение, но първо трябва да определите дали наистина сте фригидни или просто бъркате това с различен проблем.

Ето четири симптома, въз основа, на които момичето решава, че е фригидно:

– тя е развълнувана, но не изпитва оргазъм;

– тя няма абсолютно никакво желание да прави секс, безразлична е към него;

– след секс изпитва раздразнение или чувство на недоволство, както и желание да се оттегли и да плаче;

– Тя се отвращава не само от половия акт, но и от всички думи, свързани със секса.

По-често проблемите, предизвикали фригидност, са психоемоционални. По-рядко физиологични. Говорейки за фригидност от психогенен характер, много жени предполагат, че мъжете, които провокират появата й редовно правят коментари на партньора си и изразяват недоволство по време на секс. Разбира се, има известна истина в това, но опитът и практиката показват, че фригидността често възниква по съвсем различни причини. Ето само няколко от тях:

– Първото сексуално преживяване е било много болезнено и неприятно. Тогава момичето подсъзнателно очаква само болка от половия акт и не може да преодолее страха си и да се отпусне;

– в детството и юношеството родителите или обстановката са дали на момичето грешна представа за секса. Много майки обичат да плашат дъщерите си и им казват, че сексът е лош и страшен, без дори да се замислят за възможните пагубни последици за психиката на детето;

– изнасилване;

– многобройни аборти (особено в ранна възраст);

– прекомерна употреба на алкохол, както и наркотични вещества.

Освен това причината за фригидността може да бъде честата смяна на сексуалните партньори, заседнал начин на живот и много други.

Дали сте фригидни или не, само специалист може да определи. Нежеланието да правите секс с конкретен сексуален партньор може да се появи не поради болест, а просто поради сексуално несъответствие. Ако мъж ви каже, че сте фригидни, не го слушайте. Вярата, че повечето жени са фригидни, е най-разпространеният мит.

Важна роля в борбата срещу фригидността играят специалистите: гинеколог, психотерапевт или сексолог. Последното най-ефективно ще може да помогне за разрешаването на проблема. Той е в състояние да идентифицира психологическите проблеми, които са причинили заболяването, както и да открие тези, които се появяват по-късно.

Друг популярен мит: липсата на оргазъм е сигурен знак за фригидност. Това е напълно погрешно. Липсата на оргазъм не е равна на липсата на сексуално желание или ниско либидо. Както вече казахме, една жена може да не постигне оргазъм поради много причини: стрес, неспособност да се отпусне, наличието на психологически комплекси и пр. Има по-сложно погрешно схващане, че липсата на вагинален оргазъм е признак на фригидност. Ще ви кажа една тайна, а вие я разкрийте на мъжете си – повечето жени не изпитват вагинален оргазъм, но в същото време нямат затруднения при постигането на клиторен оргазъм.

Друга любима история за фригидността отново идва от мъжете. Гаджетата и съпрузите, гледайки филми за възрастни, често вярват, че приятелката им трябва да бъде не по-малко освободена от жрицата на любовта Еманюел. Те безразборно бъркат женската скромност и сдържаност в леглото с фригидност. Махнете го от главата си! Това няма нищо общо с реалността. И да се поставя диагноза въз основа на лично мнение е най-малкото неуместно.

Всичко това се отразява негативно на живота на жената – тя престава да се радва на малките неща и е обсебена от факта, че нещо не е наред с нея. Ако сте в тази ситуация, първо трябва да се свържете със специалист, който ще ви помогне да поемете контрола върху сексуалния си живот. Не забравяйте, че доволните хора изглеждат по-млади и се чувстват по-щастливи, защото хормоналният им фон е нормален.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *