Партньор на Проватон
 “Таляна” – артистичният квартал на Варна

“Таляна” – артистичният квартал на Варна

Сподели в

„Таляна” е районът в Стара Варна, в който има най-висока концентрация на културно-историческо наследство, включващо както сгради–паметници на културата, така и археология. Обособен е преди няколко години, с визията да се развива като арт квартала на Варна. Приблизителните му граници са улиците „Преслав”, „Цар Симеон I” и гаровият площад.

Отличава се със застрояване близко до човешкия мащаб, разнообразие от архитектурни стилове, наличието на малки улички и относително спокойствие в сърцето на града. А кафенетата, ресторантите, магазинчетата и галериите правят културно–историческото ядро на Варна още по-привлекателно. Всички те заедно създават неповторимата романтична атмосфера на „Таляна”.

11

За стойността му допринасят още Етнографският музей и Музеят на Възраждането. Както и Домът на архитекта, където освен че се помещават офисите на двете професионални организации КАБ и САБ, се организират и изложби. Площадчето със шадраван, на което се намира Домът на архитекта, с кафенетата и магазинчето за италиански специалитети, предлагат прекрасно място за срещи или отмора в централната част на града.

4

Социалната чайна – друга забележителна сграда на същото площадче, уникален и успешен предприемачески проект в подкрепа на младите хора от социални домове, също се утвърди като притегателно място. С множеството интересни лекции и събития, които се организират, с възможността за използване на споделено работно пространство, а отскоро и с възможността да похапнете там, Чайната стана едно от най-популярните места във Варна.

чайната

Другото co-working пространство в „Таляна” е близо до жп гара – на ул. София № 1. Стопанисва го Фондация „Иноватор”, чийто проект за създаването му се реализира с подкрепата на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“ през 2017 г. То постепенно се утвърди като едно от местата, привличащи публика с интересни срещи и инициативи от най-разнообразен характер.

иноватор

Училището за музикално продуциране Omni’s Cool, тъкачницата Дзев Студио, където можете да се докоснете до това приложно изкуство, също допринасят за характера на този район в Стара Варна. В “Таляна” има и още много интересни обекти, които си струва да се посетят.

таляна1

В района се намират още и офис сгради – банки, IT компании, корабни агенции – предвид близостта на пристанището, и др.

Копирано от varnautre.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *