Партньор на Проватон
 Спекулациите за смъртта на Георги Александров започнаха

Спекулациите за смъртта на Георги Александров започнаха

Сподели в

Варненският журналист Георги Александров бе открит мъртъв в район на дефектиралата тръба на Варненско езеро. По непотвърдена информация, причината за внезапната му смърт е удавяне.

Според официалната информация, на 22 май около 17.20 часа е намерено тяло на 38-годишен мъж от Варна. По случая е образувано дознание, установена е самоличността на починалия.

Жоро е известна личност във Варна, главно защото никога не е пестил истината и позицията си в нейна защита. В търсенето и доказването на истината в пореден местен конфликт, в разгорещени дебати има или няма екокатастрофа във Варненското езеро, Георги Александров неведнъж е ходил до брега и е правил своето проучване на място. В свой коментар от 20 май той обяснява, че на 17 май няколко часа е наблюдавал езерото и вливането му в морето. „Цветът на водната повърхност бе нормален и затова не сметнах за необходимо да снимам“, пише Жоро в 11.33 часа на 20 май.

По-късно влиза в полемика с търсещи политически дивиденти местни структури, които не пропуснаха и в този случай да се изявят с мижаво митингче от рода на протестните сбирки на Копейкин пред общината и да се направят на загрижени за чистотата на морската вода, която се оказва, според специалистите, че не е отровена, а оцветена от фитопланктон. Не бе пожалена и рибата, за която проглушиха ушите на варненци, че е отровена от спуканата тръба в езерото.

Жоро Александров обаче вече беше проучил въпроса и опонираше елегантно на всички, които бълваха измислици, за да злепоставят управлението на Варна.Не можаха обаче да излъжат рибарите, израснали на морския бряг, защото тези хора, са първично искрени и не подлежат на „моделиране“.

Те в един глас заявиха, че фекалиите, изтървани от спукания тръбопровод, не могат да убият рибата във варненското езеро. Дънната риба се храни с тези неща, категорични бяха те и обясниха, че рибата измира през определен период от време, а най-често причина за това е липсата на кислород. Това беше и позицията на Жоро.

Отокът от тръбата няма нищо общо с картината на оцветената морска вода. По скоро промишлените предприятия, които вливат отпадни води в езерото, може да са сред потенциалните виновници. Ако има химикали, изхвърляни от промишлеността, това със сигурност може да доведе до масов мор на рибата, обясняваха още рибарите, с които е говорил приживе Жоро. И ползваше тези аргументи, които препокриваха и твърденията на учените.

Зад гърба си Георги Александров има богат опит като журналист в радио Дарик, бил е главен редактор на “Топ новини” и кореспондент във Варна на bTV, Нова телевизия и не допускаше да бъде манипулиран и използван. Затова е много грозно и нелепо, когато си отиде по този начин, различни политически партии да се кичат с името му и да се опитват да черпят дивиденти, като спекулират с работата му.

През последните години журналистът работеше като пресаташе на Община Девня и и публикуваше своите непримирими журналистически разследвания и коментари на своята страница във Фейсбук „Девня древна и модерна“. Често откровен до болка, непримирим с всеки фалш и несправедливост, Жоро беше от малкото хора, които умееха да казват истината в очите, да имат своя позиция и да я защитават.

Затова близките, колегите и приятелите му настояват да се спрат всички грозни и спекулативни разсъждения и да се почете подобаващо негова светла памет. Как се е стигнало до трагедията с него, ще установи разследването на полицията и прокуратура.

Погребението е на 24 май от 10.10 часа в Гробищен Парк „Кантара“ (новото гробище в Аспарухово).

“Телеграф медиа” и ПРОВАТОН изказват съболезнования на близките на журналиста!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *