Партньор на Проватон
 “Патриотичният” booking: Как се спасява неспасяемото?

“Патриотичният” booking: Как се спасява неспасяемото?

Сподели в

Бизнесът и правителството са отново заедно, за да спасят туристическия сезон в България. Как се спасява неспасяемото, ще попитате? Като се направи патриотична онлайн резервационна система, с още по-патриотичното име “Преоткрий България”, в която хотели и ресторанти ще публикуват безплатно офертите си.

Нечувано? Невиждано? Ама не съвсем. Много е хубаво, че най-накрая се решихме на “авантюристичната” крачка да последваме световните тенденции в използването на една обща система на резервации, в която “всички хотели и ресторанти ще могат да публикуват офертите си за потребители в България за лятна ваканция: стая, нощувки, резервации за ресторанти”, както и обяснява Филип Анастасиу, представител на партньора по проекта – МЕТРО Кеш енд Кери България.

Звучи ви повече от познато?! Не можете да разберете къде се крият революцията и иновацията в тази идея?! Не сте сами. “Преоткрий България” някак ни води към аналогии с една доста популярна световна система, която покрива не само туристическите ни нужди по света, но и тези в родината – booking.com. И не само че тази система съществува от години, но и работи. За разлика от патриотичната ѝ местна версия, която по българска традиция може би е хубава, но още не е готова…

Но да съм честна, няма пък къде толкова да бързаме… Сезонът е пред нас, време има… И докато търпеливо чета за платформата и чакам нейния жадуван старт, се информирам по-надлежно какво точно провокира нейното появяване. И как точно аз да се възползвам от нея. Защото, ако следите текстовете ми, ще разберете, че милея за България – искам истинска детска болница, вълнувам се от екопротестите, мечтая за красива София и какви ли не други благини, граничещи с абсурда на въображението. И ако мога да помогна в подкрепа на българския туризъм, ще го направя. Защото и на мен ми писна да ям таратор с настъргани краставици, да чакам за места в ресторанта 20 минути или да плащам 40 лева за шезлонг и чадър.

Оказва се, че “Преоткрий България” има за цел да върне в ресторантите и хотелите българските храни. Тръпки ме побиват. Веднага си спомням за лагерите в Обзор, на които сутрин се сервираше парче масло и малка опаковка сладко от кайсии, а на обяд – нещо като пълнени чушки, плуващи в мазен сос. Но от друга страна, въздишам по времето на Балкантурист, когато мешана скара и парче торта “Гараш” означаваха точно това, а не две студени кебапчета с гарнитура зеле с моркови и безвкусен десерт от остатъците от вчера. Раздвоена съм… А и се чудя дали на 35 градуса предпочитам боб с наденица или една салата с рукола и авокадо. Дано да не звуча като родоотстъпник.

И така, този благороден замисъл да “запознаем” родния турист с родната кухня, не е лош. Макар че не го разбирам. С местната кухня ще се опитаме да избием от главите на българските туристи идеята за октопод на скара или маслини каламата? Или ще запълним години празнина, в които майки и татковци са поръчвали пица по телефона, вместо да вият сарми и баници? И ако това е идеята зад “Преоткрий България”, тя все повече ми напомня и на платформите за оферти с намаление, в които можеш да запазиш къща за гости в Боженци, където сутрин домакинята да те буди с вкусни мекици, сиренце и домашно сладко. По-добре от закуска компле в еднозвезден хотел.

И се питам – защо ни е на нас поредна нова система, хибрид между работещи стари? Кого ще облагодетелства тя? Държавата? Правителството? Туристическия бизнес? МЕТРО Кеш енд Кери? И дали – по стар български обичай – системата, която трябва да е хубава, евтина, работеща, няма да се окаже поредният инструмент за забогатяването на няколко човека. А ние ще продължаваме да правим помен с чужда пита. И изборът на фразеологизъм не е случаен. Защото българският туризъм отдавна е с единия крак в гроба. А възкръсването му едва ли ще зависи от “Преоткрий България”.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *