Партньор на Проватон
 Министерството на културата удостои Кирил Аспарухов с награда “Златен век”

Министерството на културата удостои Кирил Аспарухов с награда “Златен век”

Сподели в

Отличие за принос към българската култура ще получат общо 72-ма творци от цялата страна

Поетът, журналист и шоумен Кирил Аспарухов е отличен с награда “Златен век” – сребърен. Призът на Министерстовото на културата се връчва ежегодно по повод Празника на българската култура и славянската писменост – 24 май. Заради извънредната ситуация с Ковид-19 официалната церемония ще се състои през есента.

Огърлие “Златен век” и парична награда са присъдени на естрадния изпълнител Васил Найденов, цигуларя Минчо Минчев, пианистката Милена Моллова, диригента Йордан Дафов и оперната певица Александрина Пендачанска.

“Златен век” – звезда и парична премия получават певицата Мими Николова, композиторите Недко Трошанов, Любомир Денев и Христо Йоцов, актьорът и водещ на „Минута е много“ Петър Вучков, писателят Трендафил Василев, директорът на музея “Васил Левски” в Карлово – Дора Чаушева, артистичният директор на празника на изкуствата “Аполония” Маргарита Димитрова, хореографът на балет “Арабеск” – Мила Искренова.

Общо 72 творци попадат в почетния списък на Министерството за своя принос към поддържането и разпространението на българската културна традиция и духовност по света. Голяма част от наградените са читалищни и музейни дейци без широка медийна популярност, но със своите заслуги към обществото.

Кирил Аспарухов е най-известният варненски шоумен, отбелязва chernomore.bg. Накратко биографията му изглежда така: Роден е в Петрич – перлата на българския Юг, шлифован в Долината на голямата химия – Девня, където 18 години е проектант и главен специалист направление „Култура”. Строителен инженер по образование, поет по душа, журналист и телевизионен водещ по неизбежност, танцьор по темперамент, шоумен по необходимост – това е той. Някои твърдят, че съм се родил късно, други – много рано, за да бъда такава енциклопедична личност, казва за себе си Аспарухов, който е автор на 20 книги със стихове.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *