Стоян Пасев: Всички, които са заустили незаконно в езерото ще излязат наяве

Стоян Пасев: Всички, които са заустили незаконно в езерото ще излязат наяве

До седмица очаквам доклад от всички институции, които имат касателство към чистотата на Варненското езеро. Това заяви днес областният управител на Варна Стоян Пасев, предаде репортер на Varna24.bg.

 

“Варненското езеро е изключително държавна собственост. Принципал е МОСВ и в частност Басейнова дирекция. Във връзка със случая на замърсяването на Варнеското езеро аз също съм се самосезирал и във връзка и по молба на г-н Портних. Разширих доста обхвата на страните, които трябва да направят докладни относно мониторинга, който извършва всеки по компетенция в своята област. Освен от РЗИ, Басейнова дирекция и РИОСВ, искам информация от държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”, от пристанищата, от трите общини, Варна, Белослав и Девня.

 

Освен тези източници, които изброихме досега, като предприятията, има и две реки, които се вливат във Варненското езеро – Девненска и Провадийска, така, че по-голям обхват не е излишен.

 

Срокът, който съм поставил е една седмица, считано от днес. Всеки в това време трябва в сферата на своята компетенция да даде информация дали има потенциален замърсител на Варненското езеро, вместо да правим комиси и да ходим да обследваме.

 

Освен това изтече обществената поръчка за удълбочаването на езерото, така че всички, които са заустили незаконно ще излязат наяве. В момента работят само три завода активно, говорим за действащи големи промишлени заводи на територията на Община Девня. Так че, ще се обследва всяка една тръба, била тя и изоставена дори.

 

Когато излезе докладът, обществеността ще бъде информирана за резултатите от проверките. Знаете, че сега пробите са съвсем различни от тези през 90-те години, когато бяха активни всички заводи. Самият факт, че показателите на морската вода са добри за България, това е добре за предстоящия сезон. Показателите на Офицерския плаж преди 5 години бяха ужасни, даже затваряхме плажа”, коментира Стоян Пасев.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *