Партньор на Проватон
 Когато бъдещето е неясно

Когато бъдещето е неясно

Сподели в

Все още и неизвестно колко дълго ще мислим и работим по създаването на модели за управление по време на пандемия. Може да се каже, че го правим на сляпо, тъй като няма прецедент, към който да се обърнем в конкретната ситуация. Историята обаче ни учи, че по време на криза добрите лидери винаги намират начин да подкрепят своите служители. До голяма степен всичко се свежда до това, че хората искат да се чувстват в безопасност и да знаят, че бъдещето им е сигурно. Когато бъдещето им е неясно, те се нуждаят от уверение, че всичко ще бъде наред.

Когато има страх, демонстрирайте увереност

Когато екипът ви е парализиран от страх и тревоги, вие трябва да покажете увереност – не, че знаете какво ще се случи, а че благополучието на подчинените ви е на първо място и че ще бъдете до тях, каквото и да ви струва това. Не можете да прогнозирате бъдещето, но може да направите настоящето по-спокойно.

Когато проблемите са в настоящето, покажете съчувствие

Твърде често лидерите опитват да поправят неща, които не могат да бъдат спасени. Както обяснявам в книгата си „The Leadership Gap: What Gets Between You and Your Greatness“, когато се намират в тежка ситуация екипите имат нужда от лидер, които е добър навигатор. Той трябва да мое да насочва екипа си със съпричастност и разбиране и да се вслушва в предложенията на своите служители за нови решения и възможности в условията на криза.

Когато има несигурност, бъдете прозрачни

По време на криза много лидери следват мантрата: „Преструвай се, докато не ти се получи наистина“, но аз вярвам, че този подход само влошава нещата. В несигурните време трябва да бъдете възможно най-прозрачен в действията и комуникацията си с останалите. Трябва да говорите с екипа си колкото се може по често и директно да казвате: „Нещата стоят по този начин. Знаем това и това…, но не знаем това. Ето какво трябва да направим!“

Когато има тревожност, покажете смирение

Когато не знаете какво предстои в бъдеще и всички около вас се тресат от тревога, трябва да покажете смирение. Това означава, да признаете, че не разполагате с всички отговори. Да не преминавате границата на арогантността в опитите си да изглеждате стилни и уверени.

Във времената на криза лидерите могат да заздравят отношенията си със своите служители и сплотят екипите си, като им позволят да се изправят лице в лице с несигурността и проблемите, характерни за тези трудни периоди. Няма никакви ползи от това да имитирате сигурност, когато тя не съществува. Няма ползи и от това да позволявате на тази несигурност да завладее ума ви и да ви парализира от страх и тревоги. Време е да надигнете глава, да бъдете директни и прозрачни в комуникацията си с останалите, и да дадете най-доброто от себе си. Дайте личен пример и останалите ще ви последват.

……………….

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *