Партньор на Проватон
 Сложиха дългочаканото стъкло от Австрия на “дупката “на Шишковата (СНИМКИ)

Сложиха дългочаканото стъкло от Австрия на “дупката “на Шишковата (СНИМКИ)

Сподели в

Ремонтът, който по проект трябваше да приключи преди около половин година, все още не е завършен

Вчера бе поставен т.н. “полиринг”, стъкло поръчано чак от Австрия за покрив на “дупката “на Шишковата градинка в центъра на Варна.
Ремонтът, който по проект трябваше да приключи преди около половин година, все още не е завършен. От месеци варненци се жалват в социалните мрежи от забавянето и незавършения вид на целия площад “Екзарх Йосиф”.
“Ремонтът на пл. “Екзарх Йосиф” ( Шишковата градинка ) е към своя край. В момента реставратор обработва археологическите находки, които бяха открити по време на изкопните дейности. Те ще бъдат експонирани под специално стъкло, което вече пристигна във Варна от Австрия. Работи се и по чешмата с водното огледало. Завършен е ремонтът на ул. “Михаил Колони” с новата пешеходна зона, поставени са нови пейки и осветление”, написа в края на април градоначалникът и сподели снимки от обекта.
Припомняме, че ремонтът на Шишковата градинка е по проект “Естетизация и модернизация на градската среда във Варна”. Той обхваща ул. “Михаил Колони“ и пл. “Екзарх Йосиф“,. Там бе извършено преасфалтиране, ремонт и подмяна на уличното осветление. Община Варна осигури средства за допълнително проучване и социализация на откритата археология на пл. “Екзарх Йосиф“, където бе установена част от късноримска крепостна стена на древния Одесос.
С оглед опазване на културно-историческото наследство  бе възложено да бъде изработен проект за експониране на стената. Той предвижда поставяне на археологията под триплексово бронирано стъкло, обяви преди време Тихомир Тимов, ръководител на проекта.
Общата стойност на ремонта е  1 386 500 лв.,  осигурени по Оперативна програма “Региони в растеж” и съфинансиране от община Варна.
Черно море

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *