Партньор на Проватон
 Двата типа лидери, от които се нуждаем повече от всякога

Двата типа лидери, от които се нуждаем повече от всякога

Сподели в

Докато се подготвяме за новия „нормален“ начин на живот и работа, компаниите търсят стабилни лидери, които да могат да се ориентират добре в света след COVID-19.

Фактът обаче е, че несигурността все още не е отпуснала хватката, с която държи нашето съзнание. Макар че кривата на пандемията започва да се изравнява, никой не знае какво ще се случи през следващите няколко месеца. Всичко опира до предположения и догадки.

Това, което знаем със сигурност, обаче, е че добри, устойчиви и позитивни лидери ще продължат да демонстрират своите способности и да преодоляват всяко предизвикателство, пред което ги изправя вируса.

В недалечното минало основателят на Microsoft Бил Гейтс говори за начина, по които тези лидери реагират на изпитанията. Той определя две основни характеристики на ефективното лидерство, които са от особено значение и за условията по света, в които се намираме днес.

1. Добрите лидери не спестяват на служителите си лошите новини

В книгата на Гейтс „Business @ the Speed of Thought“, написана повече от 20 години преди някои от нас да си представи опасността от микроскопичен невидим враг, който да засегне животите на милиони хора по цял свят, основателят на Microsoft пише, че способността на компанията да реагира на неочаквани събития е добър индикатор за нейната ĸoнĸypeнтocпocoбнocт.

Гейтс съветва лидерите да направят нещо, което може да звучи контрапродуктивно – да търсят лоши новини и да дават възможността на хората да реагират на тях. Според него лидерите трябва да насърчават служителите си да споделят както добрите, така и лошите новини.

Това звучи по-лесно, отколкото е в действителност, особено ако компанията следва строги йерархични правила.

„Промяната в корпоративната нагласа, насърчаването на споделянето на лоши новини, трябва да дойде от високите позиции“, пише Гейтс, като допълва, че добрите практики, като споделено лидерство и автентична комуникация между екипите, са от критично значение за успеха на компанията. Това са и неща, от които имаме особена нужда в условията на пандемия.

2. Добрите лидери дават власт на другите

През годините, които Гейтс прекарва като изпълнитeлeн диpeĸтop нa Місrоѕоft, той не веднъж казва едно нещо, което резонира дълбоко в колективната съвест на лидерите от всяка точка на планетата: „Когато гледаме напред към следващия век, лидерите ще бъдат онези, които ще дават на другите власт и възможности за развитие.“

Сега, когато лидерите по цял свят са принудени да се приспособят към новото нормално виртуално сътрудничество, каквото и да сте мислили за тях преди пандемията, едно нещо важи в по-голяма сила от когато и да е било – великите лидери се отличават от останалите с това, че подкрепят служителите си още повече, когато времената са трудни. Те реагират активно на ежедневните предизвикателства, пред които се изправят техните подчинени, правят всичко по силите си, за да защитят служителите и бизнеса си и са съпричастни с нуждите и на хората.

……………….

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *