Партньор на Проватон
 Съветници настояват за извънредна сесия заради еко катастрофата във Варненското езеро

Съветници настояват за извънредна сесия заради еко катастрофата във Варненското езеро

Сподели в

За опасни вещества пет пъти над нормата, заплашен туристически сезон и опасност за над 60 вида птици предупредиха общинските съветници от Демократична България – Варна на пресконференция относно еко катастрофата във Варненското езеро.

Аналитично изследване на Басейнова дирекция показва, че има отклонение от нормативно установените стойности по показател бпк 5, ph, общ азот, амониев азот, ортофосфати, общо фосфор.

На пресконференция беше цитирано мнението на проф. Снежана Мончева от Института по океанология Варна, че е преминат прага за възстановяване на екосистемата на Варненския залив и канала. Проф. Мончева обяснява, че аварията в езерото води до замърсяване на фитопланктона. Тя не препоръчва да се консумират риба и миди, уловени във Варненското езеро. Присъстващият на пресконференцията председател на фондация “Гея“ алармира, че замърсяването може да доведе до два проблема – със затоплянето на водата фитопланктонът да задуши обитателите на езерото, а токсичните вещества от езерото да застрашат 60 вида защитени птици. Той посочи, че Варненското езеро е единствената мокра точка между Шабленското и Дуранкулашкото езеро на север и Бургаското езеро на юг и всички те са част от защитеното пространство за птици по “Натура 2000“.

Съветниците заявиха, че настояват за провеждане на извънредна сесия, на която в една зала да се срещнат експерти и институции и да бъдат предприети спешни мерки за решаването на проблема.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *