Партньор на Проватон
 БСП Варна: “Аварията и замърсяването във Варненския залив са прикрити заради местните избори”

БСП Варна: “Аварията и замърсяването във Варненския залив са прикрити заради местните избори”

Сподели в

От БСП Варна питат, защо девет месеца след установяване на аварията започва работа по нейното отстраняване. Тезата, че общинската администрация не е уведомила обществеността заради предстоящите местни избори през есента, разви общинският съветник от БСП Мартин Златев в ефира на предаването “Позиция”.

Информацията от РИОСВ и констативния протокол са 26.09.2019. Второто движение на документи между институциите е чак ноември месец. Т.е., два месеца нищо не е правено. Ако се замислите, в този период бяха изборите. Това не е ли същата екологична катастрофа която се случи в Перник? Имаме прикриване на новина която щеше да всее страх и притеснения сред хората. Точно по време на изборите. За девет месеца във водите на езерото са изтекли 6 милиона куб м фекални води.

Според г-н Златев, самата авария е констатирана преди девет месеца, но няма яснота и не се знае, от колко време всъщност е аварията на канализационния тръбопровод. “Знаете ли по какъв начин е констатирана повредата. С един констативен протокол от 26.09 в който се отбелязва, че е установена характерна миризма и струпване на гларуси. Което пък предполага изтичане на фекални води. Отделно след това има констативни протоколи които показват, че няма постъпване на отпадъчни води от Аспарухово към централната станция в Тополи. Септември месец се установява, че има теч, т.е. тръбата е повредена. Никой не предупреждава обществеността да не лови риба. Точно до тази тръба се намира рибарско селище. Учудващо е, че от там също не алармират. Всичко това отива в морето.

Общинският съветник от БСП изрази притеснение, че този ремонт, който в момента се изчислява на милион и триста хиляди лева (такава сума е поискана от министерството на регионалното развитие и благоустройството), може да бъде компрометиран, тъй като предстои проект за удълбочаване на канала, за 350 милиона лева (бел. ред. Министерският съвет разреши изпълнението на хидротехнически работи във връзка с удълбочаване на Канал 1 и Канал 2 в Пристанище Варна. Дейностите ще се извършват от „Транспортно строителство и възстановяване” ЕАД в изпълнение на сключено споразумение през 2019 г. с Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Разрешението е за срок от 710 дни от датата на постановяване на решението.) Корабите, според Златев, след това удълбочаване ще газят 13.5 метра. Което остава въпроса със сегашното разположение на тръбата открит.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *