Партньор на Проватон
 Очаква се театралният сезон във Варна да бъде подновен през юли

Очаква се театралният сезон във Варна да бъде подновен през юли

Сподели в

Разработени са различни варианти за провеждане на спектаклите, съобразени с противоепидемичните мерки, разкри директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова

Министърът на културата Боил Банов е провел днес онлайн среща с директори на музикални и театрални колективи. По време на разговора е била обсъдена подготовката за работа в условията на кризата с COVID-19.

“Очакваме да получим под формата на документ указания за нашата работа. Ние ще предложим летен сезон на нашата публика – очакваме датата за началото му да бъде в началото на месец юли. Но повече ще можем да се разгърнем през август”, коментира пред Радио Варна директорът на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна Даниела Димова.

Сред работните варианти за провеждането на културните събития в града е да се използва 30 % от пълния капацитет на залите, за да се гарантира задължителната дистанция между публиката. Разстояние трябва да има и между членовете на съставите, а това предполага по-специален подбор на репертоара и на сценичната визия. “Това няма да е пълноценен спектакъл, но ще дадем всичко от себе си и като организация, и като грижа”, подчерта Димова.

Сцените през лятото във Варна са Летният театър и Римските терми, каза още Димова. “Очакваме разпоредбите на кмета на Общината за новите устройствени правилници на тези зали, макар че са на открито. Обсъжда се потокът на публиката да бъде от едната страна, а от другата страна да е излизането. Вероятно няма да има антракти”, допълни Даниела Димова.

Тя даде подробности и за инициативата водещи солисти от Държавната опера във Варна да изпълняват химна на “Европа” и националния химн на България от балконите на театъра. Поводът – 9 май, Денят на Европа. Те ще зарадват минувачите и с изпълнение на прочутия квартет от операта “Риголето” на Верди от 18 часа в събота. С изпълнението на Мария Павлова, Михаела Берова, Валерий Георгиев и Иво Йорданов и музикален съпровод на пианиста Стефан Бояджиев се поставя началото на редовни изяви на живо от балконите на сцена “Ротонда” до края на месец май.

Драматичен театър “Стоян Бъчваров” ще поздрави почитателите си за Деня на Европа с интересни и вълнуващи видеа от няколко европейски държави. В рамките на инициативата “Театърът чете от вкъщи”, днес и на 9-и май, зрителите ще се срещнат със специално поканени за отбелязването на празника артисти. Те ще прочетат или изпълнят на родния си език избрано литературно произведение, като ще има и субтитри на български език. Получени са поздравителни видеа от Русия, Германия, Франция, Грузия, Чехия и специално записано за този ден видео от България.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *