Партньор на Проватон
 Във Варна няма проблем с отпуските на учителите в детските градини

Във Варна няма проблем с отпуските на учителите в детските градини

Сподели в

По трудна е ситуацията с непедагогическия персонал, но сме създали организация при която хората да продължат да работят, увери директорът на общинската дирекция “Образование и младежки дейности” Лилия Христова

Във Варна няма проблем с платените отпуски на учителите в детските градини, увери директорът на общинската дирекция “Образование и младежки дейности” Лилия Христова в интервю за кореспондента на БНР Даниела Стойнова.

 

В някои от големите градове алармираха, че педагогическият персонал е изчерпал правото си на платен отпуск, но в морската столица ситуацията е различна.

 

“По колективен трудов договор всички членове на администрациите и на персонала в детските градини във Варна имаха първо по пет дни служебен отпуск. След което преминахме на схема 3-2 или 4-1, т.е. 3 или 4 дни отпуск, 2 или 1 ден работен в зависимост от това каква е комуникацията на съответните учители с родителите. Учителите на 5 и 6-годишните работят в дистанционна връзка с родителите, а на един по-късен етап, около 20 април се включиха и учителите на първите групи. Така че всички учители в момента работят по тази схема в зависимост от това директорите каква организация са направили за дистанционното общуване на учителите. По наша сметка на учителите им остава някъде около месец платени отпуски. Никой не може да каже в момента кога се очаква отварянето на детските градини, но при всички положения учителският персонал е обезпечен с платен отпуск за разлика от много други работещи в други сфери”, подчерта Лилия Христова.

 

Относно директорите на детските градини, тя увери, че също разполагат с достатъчно платен отпуск, като при някои достига дори до 180 дни. “Сега е моментът да се чистят събрани отпуски, които са останали неизползвани в предишни години”, отбеляза Лилия Христова.

 

Директорът на общинската дирекция “Образование и младежки дейности” призна, че най-голямата трудност в момента е да се обезпечи дейността на непедагогическия персонал, който не разполага с толкова платен отпуск, а е разходвал голяма част от него в началото на извънредното положение. “Направили сме всичко възможно и този персонал да работи – да хигиенизира и да оправят базите на детските градини във времето, в което те не са отворени – перат, чистят, боядисват, подменят пердета – има много дейност за вършене, която при наличието на децата в градините много трудно може да се случи като се разчита единствено на събота и неделя. На този етап непедагогическия персонал също по някакъв начин е запазен. Много малка част от тях са излезли в неплатен отпуск, има в някои градини, но някъде те самите са го пожелали, може би поради страх от заразата”, поясни Лилия Христова.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *