Партньор на Проватон
 Генадий Атанасов – аут от ДКС Варна (част I)

Генадий Атанасов – аут от ДКС Варна (част I)

Сподели в

Ден преди Великденските празници с решение на Общински съвет Варна, проблемният общински съветник Генадий Атанасов е освободен като член на Съвета на директорите на Двореца на културата и спорта, разбра ПРОВАТОН от свои източници.

А от 30-ти април промяната е и вписана в ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР.

До тогава съветника, който заради характера си навсякъде си създава враговесъвместяваше директорското си място в ДКС с длъжността си на общински съветник, което по закон не е допустимо. Извън това същия, който навсякъде парадирал, че вече е ФАКТОР и „управлява“ варненската община, вървеше с едни гърди напред и се представяше /май още се представя/ пред събеседниците си като спец по… спортни и младежките въпроси.

Да не забравяме, че на изборите като своя визитка избра да привлече младежта на Варна със символ…  лилава спортна кола встил мутробарок.

Преди отстраняването му от борда на директорите на Двореца на културата и спорта Генадий Атанасов влезе във фокуса на контролните органи в страната, заради подписваните от него декларации при заемането му на длъжността общински съветник във варненския общински съвет.

Със специално съобщение Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество  (КПКОНПИ) оповести, че на заседанието си проведено на 29.01.2020г. комисията е взела решение да образува проверка за конфликт на интереси спрямо Генадий Христов Атанасов за това, че е едновременно общински съветник и член на Съвета на директорите на “Дворец на културата и спорта” ЕАД – Варна, чийто едноличен собственик на капитала е общината в която е съветник.

Според единствения закон, който урежда статута на общинските съветници в Република България – Закон за местното самоуправление и местната администрация, съвместяването на двете длъжности /общински съветник и директор в общинско дружество/ е абсолютно забранено. В закона се казва, че общинския съветник не може да бъде член на съвета на директорите на дружество собственост на общината, в която лицето е съветник. Но алчността няма граници.

По подаден сигнал от Сдружение с неправителствена цел през януари тази година Общинската избирателна комисия във Варна разгледа казуса на Генадий Атанасов. Според официално публикуваните от ОИК документи Атанасов обяснил, че след като е бил избран за съветник на 26.10.2019г., се е заклел във вярност на варненските граждани на 11.11.2019г. полагайки клетва като общински съветник и същия ден е подал молба до кмета на Варна да бъде освободен от съвета на директорите. На 13.11.2019г. е подал декларация по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество.

Но ние засякохме тези две декларации, които представя като доказателство пред ОИК Варна, и забелязахме, че и двете са с един и същи входящ номер, като така са представени пред Районна Прокуратура Варна. Обяснението е само едно, че може би има документ с невярно съдържание, т.е. поради подаване на сигналите е извършено престъпление с цел прикриване на обстоятелства (което предстои да се докаже дали е така).

Но защо?

Защото малко преди Сдружението с нестопанска цел да разбута нещата, същия Атанасов е подал декларация пред КПКОНПИ. В тези декларация данните декларирани от Генадий Атанасов, са малко по различни  от декларацията пред ОИК – в декларацията пред КПКОНПИ се появяват фирми в които участва, а липсва участието му в ДКС, а в декларацията до ОИК – пише, че е в борда на директорите в ДКС (справка декларациите).

Междувременно още през февруари по случая има образувано административно дело от НПО -ото във Варненски административен съд. Това дело понастоящем е на разглеждане във Върховен административен съд.

В последствие още един сигнал до ОИК по случая подава партия Социалдемократи. От ОИК Варна, случая на Генадий Атанасов по сигнала на партията се прехвърля в ЦИК след гласуване 13 на 8 гласа, като осем члена на ОИК Варна твърдят, че Генадий Атасов трябва да бъде отстранен от общински съвет според ЗМСМА. От ЦИК на заседание, проведено по време на извънредното положение се разпореждат документите по преписката да бъде изпратена на административен съд и да се разгледат в дело по компетентност.

Междувременно няколко месеца по – рано Общинска администрация Варна, обаче, си изпълнява задълженията по закон и на 08.01.2020г. публикува актуализиран публичен  регистър на търговските дружества с общинско участие. В същия ден, на 08.01.2020г. е отбелязано, че Генадий Атанасов е член на съвета на директорите на Двореца на културата и спорта, че съвета на директорите се състои от трима души  и че „Всеки член на Съвета на директорите получава възнаграждение в размер на две минимални работни заплати за страната“. Минималната заплата от 01.01.2020г. е 610лв., т.е. възнаграждението, което получава всеки един от тримата директори, включително и Генадий Атанасов е 1220лв. Затова по-горе писахме, че алчността няма граници.

Така, до премахването на Генадий Атанасов от Двореца на културата и спорта през времето около великденските празници през месеците ноември /част от месеца/ 2019г., декември 2019г. януари 2020г., февруари 2020г., март 2020г. и април 2020г. /част от месеца/ Генадий Атанасов фигурира по всички законови норми по Търговския закон и Търговския регистър като член на съвета на директорите на Двореца на културата и спорта и едновременно общински съветник в Общински съвет Варна.

А иначе в закона се казва, че общинския съветник не може да бъде член на съвета на директорите на дружество собственост на общината, в която лицето е съветник. Е, оказва се в случая, че Генадий Атанасов може. И издържа цели  5 месеца, докато едно НПО не му разбута нещата, а след това и партия Социалдемократи.

Сагата с недолюбвания общинския съветник продължава.

Очаквайте подробности.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *