Партньор на Проватон
 Топ 6 на най-популярните конспиративни теории за COVID-19

Топ 6 на най-популярните конспиративни теории за COVID-19

Сподели в

COVID-19, възникнал в Китай, не само промени живота ни, но и успя да разцепи обществото. Докато някои с охота вярват в естествения му произход, други са сигурни, че не се е появил случайно, а е специално разработен в тайни лаборатории. Трети пък напълно отричат съществуването му, макар да продължава да отнема живота на стотици хиляди хора по света.

За няколкото месеца, в които се разпространяваше опасният вирус, се появиха множество конспиративни теории. Ето най-популярните, според руския сайт spletnik.ru.

1. 5G помага за разпространението на коронавируса

Теория: Петото поколение мобилни комуникации може да допринесе за разпространението на коронавируса.

Привържениците на тази теория смятат, че 5G нанася голяма вреда на имунитета на човека. Те вярват, че радиовълните могат да причинят рак и дори да предават вируса. Аргументират това с факта, че в точно в края на миналата година в Ухан, който се смята за огнище на вируса и когато започва да се разпространява, тестват старта на 5G.

Това мнение е популярно и сред известни личности – например кинозвездата Уди Харелсън. А британците дотолкова бяха повярвали в тази конспиративна теория, че подпалиха 5G клетъчни кули в цялата страна.

Истината: Няма научни доказателства, че радиовълните могат да предават вируса.

Организациите за обществено здраве посочват, че вирусът се разпространява чрез въздушни капчици главно между хора в близък контакт помежду си. Докато 5G е спектър от електромагнитни вълни, а не капки. Въпреки че вирусите могат да оцелеят известно време извън своя гостоприемник, този период обикновено не трае дълго. Според проучвания например, коронавирусът може да оцелее на повърхности от неръждаема стомана или пластмаса до 72 часа.

Няма доказателства, че радиовълните могат да предават вируса или 5G кулите могат да го поддържат за значителен период от време. Що се отнася до това дали 5G наистина влияе негативно на човешкия имунитет, според Световната здравна организация „досега след многобройни проучвания не е установена връзка между ефектите на безжичните технологии върху човешкото здраве“.

2. Бил Гейтс създаде коронавируса, за да продава ваксини и да чипира хора

Теорията: Бил Гейтс иска да поеме контрола над цялото човечество.

Последователите на тази теория смятат, че когато ваксината срещу коронавирус в крайна сметка бъде измислена, Бил Гейтс и неговите сътрудници ще се възползват от възможността да въведат цифрови чипове в телата на всички хора, като по този начин поемат контрола върху тях. В това твърдения вярва например известният руски тенисист Марат Сафин, според който „хората се подготвят за чипиране“.

Истината: През 2015 г. на конференцията TED съоснователят на Microsoft Бил Гейтс говори за коронавируса като за главна заплаха за човечеството. Още тогава той призова света да започне активна подготовка за епидемията (жалко, че не го послушаха).

Това „пророчество“ обаче прилича по-скоро на съвпадение, тъй като досега Гейтс не е успял да извлече никаква полза от пандемията. Фондацията на съпругата му Мелинда активно финансира изследователски център, който работи със СЗО за създаване на ваксина. Съпрузите вече са дарили 250 милиона долара за борба с пандемията.

3. Коронавирусът е биологично оръжие, създадено в медицински лаборатории.

Теорията: Коронавирусът е резултат от луд експеримент на учени.

Според проучване на American Pew Research Center 23% от американците смятат, че вирусът е създаден в лаборатория, а 6% – че е създаден случайно.

Истината: според научните наблюдения и изследвания коронавирусът е резултат от напълно естествен подбор.

В научна статия, публикувана в списанието Nature, изследователи анализират структурата на коронавируса, за да получат представа как той може да се развива и дали всъщност е създаден от хората. Най-напред те изследвали способността на вируса да се свързва с ензима ACE2, който се намира в белите дробове, сърцето и други органи. И въпреки че коронавирусът се свързва добре с АСЕ2, изследователите отбелязват, че това „взаимодействие не е идеално“. Това даде основание на учените да заключат, че COVID-19 не е резултат от „целенасочена манипулация“.

Изследователите също така отбелязват, че ако хората са създали коронавируса, те биха използвали един от предишните съвместими с човека коронавируси като основа, но генетичните данни показват, че COVID-19 не е получен „от която и да е използвана по-рано вирусна основа“. Те предполагат, че този коронавирус се адаптира чрез преминаване от животни (като прилепи или гущери) към хора.

4. Коронавирусът всъщност не е толкова страшен

Теорията: COVID-19 не е по-опасен от обикновения ТОРС.

Когато коронавирусът започна да се разпространява по света, малцина приеха това насериозно. Мнението на мнозина беше, че това заболяване не е по-страшно от грипа и като доказателство цитираха статистически данни, според които годишно от грип или пневмония умират далече повече хора.

Истината : Всичко се оказа много по-сериозно, отколкото си мислехме.

Разбира се, има сходство между коронавирус и грип. Симптомите и начините им на разпространение са сходни. Но има няколко причини, поради които коронавирусът е много по-опасен.

На първо място, това, което наричаме грип, всъщност са много различни щамове на вируси, докато коронавирусът е само един вирус, който може да нанесе огромна вреда на вашето здраве.

Второ, основният репродуктивен брой на коронавируса е от 2 до 2,5, което означава, че всеки човек, който го носи, може да зарази от 2 до 2,5 души, докато основният репродуктивен брой на сезонен грип е приблизително 1,3.

И трето, въпреки факта, че всяка година голям брой хора умират от грип, той е с много по-ниска смъртност от коронавируса.

5. Витамин С, белина и джинджифил лекуват коронавирус

Теорията: Вирусът може да бъде излекуван самостоятелно с помощта на добре познати продукти и хранителни добавки.

Въпреки че предстои да се появи коронавирусна ваксина, съдейки по всичко, няма да е скоро. Някои хора обаче са убедени, че това по принцип не е толкова необходимо. Смятат, че да се излекува човек с коронавирус е съвсем лесно: достатъчно е да приемате витамин С или джинджифил.

Някои дори предлагат да пиете белина или други дезинфектанти (авторът на тази идея беше Доналд Тръмп, който каза, че този почистващ препарат убива коронавируса за няколко минути).

Истината: Само лекарствата и терапията ще помогнат за преодоляване на коронавируса.

Витамин С и джинджифилът наистина са много полезни за укрепване на имунитета, но консумирането им няма да ви предпази от коронавирусна инфекция, нито ще я излекува, ако вече сте се заразили. Колкото до белината, тя е идеална за дезинфекция на домакински повърхности, но вредна и опасна за пиене.

6.Коронавирусът е дело на американските военни

Теорията: Джао Лицян, говорител на китайското външно министерство, предположи, че вирусът е изстрелян от американската армия, което според него, доказва присъствието на американски военни на световните военни игри през октомври миналата година в Ухан, откъдето тръгна пандемията.

Истината: Всички факти сочат Ухан като огнище на коронавируса, но Китай за първи път съобщава за случаи на болестта на 31 декември 2019 г. Колкото до войниците, участващи в Световните военни игри, Пентагонът заяви, че „от октомври американските военни не са имали заболявания“. Може да се предположи, че предвид ранните неуспехи в опитите за омаловажаване и спиране на разпространението на информация за вируса, сега китайското правителство се опитва с всички сили да насочи вниманието си към други страни в стремеж да възстанови имиджа си.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *