Партньор на Проватон
 Цитатът, който стои на хладилника на Джеф Безос

Цитатът, който стои на хладилника на Джеф Безос

Сподели в

Oбичам вдъхновяващи цитати, които ни подтикват към действие. Същото важи и за основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, който е известен с това, че на хладилника си държи цитат от американския мислител и писател Ралф Уолдо Емерсън.

„Да се смееш често и много. Да спечелиш уважението на интелигентни хора и привързаността на деца Да заслужиш одобрението на искрени критици и да преодолееш предателството на фалшивите приятели. Да цениш красотата. Да даваш от себе си. Да оставиш след себе си един малко по-добър свят, било то със здраво дете или градинска леха. Да си играл и да си се смял  ентусиазъм, да си пял  с наслада. Да знаеш, че поне един човек е дишал по-леко, защото ти си бил до него. Това означава, да си постигнал успех“, гласи цитата на Емерсън.

 

Jeff Bezos

@JeffBezos

Love this quote. It’s been on my fridge for years, and I see it every time I open the door.

Преглед на изображението в Twitter
15,5 хил. души говорят за това

 

Поразяващото в случая е, че най-богатият човек на планетата, чието състояние се оценява на над 140 млрд. долара, ни разкрива една друга страна от неговия живот – страна, която не е свързана с печеленето на пари.

Смях, уважение, обич, красота, здраве, благополучие, щедрост  – това не са типичните бизнес показатели, с които богатите измерват своя успех. За Безос (и Емерсън) обаче това са неща, които в края на деня имат най-голямо значение.

Преди да последвате страстта си, трябва да й позволите да ви намери 

Плодовете от съзнателното избиране на живот,в който правите нещата, които обичате, са изобилни. Както казва легендарният инвеститор Уорън Бъфет, да правите онова, което ви кара „всеки ден да танцувате степ, докато отивате на работа“.  Мнението на Безос по този въпрос е сходно.

„Вие не избирате вашите интереси и страсти, те избират вас“, казва шефът на Amazon. „Всички ние ние сме надарени с определени страсти, а хората, които имат късмет, могат да следват тези си интереси“, добавя той.

Следването на интересите идва с много допълнителни облаги, като например тази, че няма да намразите работата си, ако обичате това, което правите. Да цитирам отново Бъфет: „Най-успешните хора в света на бизнеса са онези, които правят това, което обичат“.

Тук идва и въпроса, какво обичате вие? Повечето от нас се примиряват с добрата заплата и работната сигурност, дори и те да вървят в комплект със скучни задачи, токсични колеги и дълго работно време. Защо приемаме да вършим тези неща, когато можем да правим нещо, което обичаме?

В крайна сметка от щастието ни като хора зависи най-вече от това дали нашите интереси и страсти са неразделна част от ежедневието ни. Най-важният ви приоритет ви живота трябва да бъде това да разберете какво обичате и какво не. Ако вече сте разкрили тази тайна, то единствената ви работа е да я последвате.

……………..

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *