Партньор на Проватон
 Предлагат въвеждане на временна комисия „Дигитализация” към Общинския съвет във Варна

Предлагат въвеждане на временна комисия „Дигитализация” към Общинския съвет във Варна

Сподели в

Общински съветници от Варна предлагат създаване на ВК „Дигитализация”, която да очертае насоките за развитие и подпомагане на сектора и да направи възможно бързото дигитализиране на услугите, които Община Варна предлага на гражданите и бизнеса. Идеята е входирана до председаля на Общинския съвет Тодор Балабанов, съобщават от ДБ-Варна. Настояват за обсъждане на развитието на морската столица като ИТ средище в България.

Съветниците са на мнение, че дигитализацията може не само да намали косвените разходи на бизнеса и жителите на Варна, но и да помогне за много по-добра събираемост на общински данъци и такси – въпрос от жизнено значение за бюджета на града. Разположението и историческото развитие на Варна предопределят изключително високата зависимост на града от международния обмен – туризъм и търговия. Извънредното положение ни изправя пред риск от нулева година в туризма и значителен спад в обема на търговията. На този фон разходите за навлизане на дигиталните услуги са незначителни спрямо ползите, които всички ние ще имаме от тях, допълват от Демократична България.

Настояват за въвеждането на дигитални услуги, кото смятат, че ще доведат не само до намаляване на тежестта върху варненци, но и до повишаване на доверието в общината.

“Разполагаме с огромен неизползван ресурс от талантливи млади хора от IT сферата. Разполагаме с неограничена дигитална свързаност с целия свят. Разполагаме с добри примери и готово финансиране от Европейския съюз. Варна беше Младежка столица на Европа, но и един от двата водещи европейски града в програмата за Стартъп градове на Европа, където информационните технологии заемат водеща позиция. Във Варна вече два пъти бе проведено уникалното за страната събитие Innowave, което пожъна огромен успех дори далеч извън страната. “- пишат още в предложението.

Moreto.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *