Партньор на Проватон
 Днес отварят парковете. Нека не ги превръщаме в кафенета!

Днес отварят парковете. Нека не ги превръщаме в кафенета!

Сподели в

Искаме да бъдем гражданско общество, сега е моментът да покажем, че можем!

От днес падат ограничителните мерки за посещение на парковете. Със заповед на министъра на здравеопазването от 9.30 до 18.30 се разрешава  деца до 12 години, придружавани от родител или член на семейството, но не повече от двама възрастни да ходят в парковете, а преди 9.30 и след 18.30 парковете се отворени за собственици на кучета. Те обаче могат да се движат само поединично. Всяка община обаче решава сама, кога ще отвори парковете. Припомняме, че още вчера София и Велико Търново обявиха, че имат готовност да отворят парковете. От днес очкваме и другите областни градове.

За Варна се очаква разрешение със заповед на кмета Иван Портних след като се направи подготовка и организация за движението в морската градина. 

Парковете ще са отворени и за хората, които спортуват.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват да сядат по пейките, а детските площадки и спортните съоръжения остават затворени.

Само от нас зависи как отмяната на тази забрана ще се отрази на разпространението и заразата. От една страна е добре деца и възрастни да могат да прекарат време на чист въздух сред природата, а хората които спортуват, да могат да го правят в парковете. В същото време обаче сме свидетели как през последните дни в междублоковите пространства могат да си видят големи компании тийнейджъри, които пият бира или по 5-6 майки с деца, които  си общуват без предпазни средства.

Добре е, освен за правата си , да се сещаме и за задълженията си, а в случая да се погрижим и за близките си като ги предпазим от зараза. Затова нека тийнейджърите / а и не само те/ не превръщат парковете в кафенета, а да ходят там за спорт и разходка. Отговорността е обща, затова нека не подминаваме очевидните нарушения. Полицаите не са пъдари и нека ние не ги превръщаме в такива с неразумно поведение.

Трафикнюз ви призовава да спазвате правилата-ти посещение в паркове и градини, а ако станете свидетели на нарушения , позвънете на 112. Искаме да бъдем гражданско общество, сега е моментът да покажем, че можем!

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *