Партньор на Проватон
 Пластмасата в океана може да бъде открита от космоса

Пластмасата в океана може да бъде открита от космоса

Сподели в

Изкуствен интелект разпознава пластмасата и може да я разграничава от естествените материали във водата

Система, базирана на изкуствен интелект (AI), е успяла да забележи пластмасови отпадъци в морето, анализирайки спътникови изображения, заснети от космоса. По думите на учените, стоящи зад технологията, това се случва за първи път, предава TheNextWeb.
Въпросната система си служи с анализ на изображения, събрани от спътниците Sentinel-2 на Европейската космическа агенция, за да “види” отломките, плаващи в световните океани. Това става възможно благодарение на абсорбираната и отразявана светлина от тези обекти – своеобразен “спектрален подпис”, подсказващ какви са въпросните предмети.
Изхождайки от тази логика, изследователите от морската лаборатория Плимут във Великобритания са обучили алгоритъм за класифициране на различните обекти на база различия в техните спектрални подписи.
Алгоритъмът е използван върху изображения на морета около Канада, Шотландия, Гана и Виетнам. Средностатистически системата успява да различава пластмаса и естествени материали като морски водорасли с 86% точност.
Сега планът на екипа е да усъвършенства технологията, така че тя да може по-точно да открива плаващи петна в мътни крайбрежни води и големи реки.
Идеята е този метод да бъде комбиниран с дронове, за да се следи пластмасовото засмукване и така да се подпомагат операции за почистване. Учените обаче са категоични, че единственият начин да почистим замърсените си океани е да намалим драстично количеството пластмаса, която произвеждаме.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *