Партньор на Проватон
 В подножието на Еверест

В подножието на Еверест

Сподели в

Випуск 2020 г. ще влезе в учебниците по история с началните церемонии по FaceTime, с финалните изпити, проведени онлайн и вероятно с епичните виртуални ъндърграунд партита. Но скоро тези млади хора ще изпитат на гърба си едно изключително странно време – завършили току-що колеж или университет, в търсене на първата им работа по време на… коронавирус.

Въпреки че все още е твърде рано да разберем как пандемията на коронавирус ще окаже влияние върху икономиката в дългосрочен план, вероятно е справедливо да се каже, че кариерните форуми за студенти ще бъдат отложени във времето. Няма да има лични срещи с работодателите. А центърът за кариерно развитие в кампуса със сигурност няма да може да отговори на стотиците въпроси, които се въртят в главите на младите. Търсенето на работа в града вероятно ще се превърне в минно поле, в което младежите вероятно ще се почувстват много по-самотни.

Завърших точно когато икономиката отново се изправи на крака след световната финансова криза и намирането на първата ми истинска работа отне месеци. Чувствах се така, сякаш съм в подножието на Еверест, вперила поглед в облаците, без да знам как да направя първата си стъпка към върха. Почти десетилетие мина от моето дипломиране, но все още не мога да забравя това чувство. Бях на 25 години, когато се превърнах в кариерен коуч в опит да помогна на хората, които преминават през същите перипети на живота. Ако сте на път да преминете през този сезон на блокади, изчаквайки да дойдат по-добри времена, без да знаем кога точно ще свърши тази криза, не го правете. Предлагам ви няколко идеи как да изпъкнете като бъдещи добри служители в тези времена на криза.

Стартирайте онлайн мрежи

Проучванията показват, че 70-80% от работните места никога не се публикуват онлайн – вместо това се попълват директно чрез лични препоръки. Мрежата е ключова за всяко успешно търсене на работа и не трябва да спира, само защото не можете да се срещнете лично с някого. Вместо да изпращате стотици автобиографии онлайн: използвайте това време, за да се представите по имейл и помолете своя професионален герой да си насрочите дата за виртуално кафе. Може да успеето доста по-бързо, имайки предвид че всички са си вкъщи точно като вас!

Стажувайте

Стажовете могат да бъдат основна отличителна черта за завършилите, които искат да изпъкнат на пазара на труда. Ето защо работодателите казват, че стажът често е решаващ фактор за иначе равни по сили и възможности кандидати. Но какво трябва да направите, ако вашата стажантска оферта бъде отменена или не можете да намерите стаж веднага? Потърсете алтернативни начини за получаване на нужния опит през следващите няколко месеца. Можете да се присъедините към доброволческа кампания или да предложите да помогнете на местния малък бизнес. Бихте могли да организирате някакво виртуално усилие за вашите съседи или за хора по целия свят.

Обърнете внимание на вашето присъствие в социалните медии

Повече от всякога хората ще се обръщат към вашето онлайн присъствие, за да разберат по-добре кои сте. Уверете се, че вашето първо виртуално впечатление е толкова професионално, колкото бихте искали да бъде. Ключът е просто да „скриете“ личния си живот от света.

Насочете се към компаниите, които се справят добре по време на рецесии

Не всяка компания преминава през трудни времена, когато икономиката удря неравномерно. Направете списък на предприятията, които се справят добре – което може би дори се справя по-добре – ако хората са останали вкъщи: доставчици на компании, услуги за стрийминг на видео, производители на оборудване за домашни упражнения, сайтове за онлайн запознанства и много други.

Интересувайте се как се работи от вкъщи

В цял свят в момента ръководителите работят от дома за първи път. Това е напълно безпрецедентна ситуация и много малко хора са експерти по виртуалната работа. Това само по себе си предоставя възможност. Как екипите поддържат настроението си, когато всички са вкъщи? Кой е най-добрият начин да подадете сигнали за проблеми на вашия мениджър? Как хората да си поставят работното оборудване у дома? Какви са плюсовете и минусите на различните софтуерни системи, които хората използват, за да поддържат връзка? Поставете за цел да се образовате по специфичен начин за отдалечената работа (култура на екипа, техническа настройка, етикет за срещи), за да можете да добавите стойност към новия си екип от първия ден.

Във всяка ситуация, дори и в пандемиите, има възможности да направите нещо полезно за себе си. Като се съсредоточите върху това, което можете да допринесете за общото благо на компанията, и ясно съобщете тази своя стойност, ще намерите начин да откриете перфектната работа за вас, без дори да напускате уюто на дома си.

 

Източник: Алекса Шон е кариерен коуч за търсещите работа от първо ниво и автор на #ENTRYLEVELBOSS: How To Get Any Job You Want пред Business Insider

Редактор: Нели Тодорова

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *