Партньор на Проватон
 Сет Годин за паниката

Сет Годин за паниката

Сподели в

Представете си, че сте в библиотеката – известният маркетолог дава няколко полезни съвета в блога си как да се справим с пристъпите на тревожност в дните с мрачни новини

Паниката обича компанията. Ако сте в препълнен самолет и някой от пътниците се тресе от страх заради турбуленция, паниката му в крайна сметка ще отшуми. Но, ако има шест такива паникьори, тогава е напълно възможно паниката в крайна сметка да обхване  всички останали пътници. За да се разпространи, паниката има нужда от няколко опорни точки. Същото се случва в детските летни лагери. Ако в цялата група има само едно дете, тъгуващо в началото по дома си, в повечето случаи, то постепенно забравя това и започва да се наслаждава на лятото, защото когато хората около нас са в добро настроение, ние самите сме в добро настроение. Но, ако тъгуващите деца са три или четири, това може да промени цялата картина.

Практичната, ефективна и рационална алтернатива на паниката, разбира се е спокойствието. Има само един недостатък – не е със същият коефициент на разпространение като паниката. Представете си, че сте в библиотека например. По правило, тихо и спокойно място, защото такива са правилата – в бибилотеката трябва да сме тихи. Хората, които следват това правило, са достатъчни, за да поддържат статуквото. Но за разлика от паниката, за създаването на спокойна среда трябва да се полагат усилия, защото  коефициентът на спокойствие не може да се конкурира с паниката, когато става дума за разпространение. Да вземем за пример социалните мрежи. Те сякаш са създадени, за да увеличават паниката до максимум. Спокойствието тук не се насърчава, паниката обаче са разгаря. И ако в реалния живот общувате с хора, които прекарват много време в социалните мрежи и на новинарските сайтове, вие просто ги каните в своя кръг.

Можем да изброим много причини, поради които онези 50 години, когато имахме само три основни телевизионни канала, бяха несъвършени. Но комбинацията от олигопол и регулация означаваше, че нито един от тях не сее паника. Те не бяха създадени за това. И когато се появиха каналите за кабелни новини, паниката се оказа чудесен начин за печелене на пари. Ако паниката помага, тогава, разбира се, нека продължим да живеем по този начин. Но, това, особено в момента няма как да ни помогне.

Вместо това:

  • Следете каква информация получавате.
  • Стойте далеч от социалните мрежи.
  • Работете. Каквото и да е, по-добре е от паника.
  • Непрекъснатото следене на новини е идеалният капан на паниката.
  • Пет минути на ден информиране за новости е всичко, от което се нуждаете.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *