Партньор на Проватон
 Апокалипсис кога – няколко сценария, които доскоро не сте си представяли

Апокалипсис кога – няколко сценария, които доскоро не сте си представяли

Сподели в

Някога предполагали ли сте, че на огромна част от света ще му се наложи да спазва строги правила за социална и физическа дистанция и дори карантина? Да, пандемията от новия щам на коронавируса до огромна степен завари човечеството неподготвено, а причините за това са не една и две.

Някои обвиняват Световната здравна организация, която се е забавила да информира колко е заразна и опасна болестта, която впоследствие медиците наричат COVID-19.

Други смятат, че технологичният и медицински напредък са създали у човека фалшиво чувство за неуязвимост и заблудата, че в XXI век пандемиите са невъзможни.

Факт е, че е време да преосмислим възгледите си и да си припомним, че колкото и песимистично да звучи – Апокалипсисът може да е много, много близо. Ето как…

COVID-20?

Съвсем логично е в момента усилията на целия научен елит по света да са впрегнати в насока за намирането на лек или ваксина срещу коронавируса, за чийто произход имаше доста спекулации. Две от най-елитните медицински издания – “The Lancet” и “Nature” – вече доказаха, че вирусът е с естествен произход и напълно се изключва версията да е “изкуствено създаден”.

И докато проучванията на екипите на двете издания обориха конспиративните теории, част от изводите от материалите и на двата източника останаха недочути.

Списание “Nature” акцентира особено силно на сходството между някои от най-опасните за човека коронавируси, сред които освен COVID-19 са и тези, които причиняват ТОРС (тежък остър респираторен синдром) и БРС (Близкоизточен респираторен синдром). Общото е, че заради мутация тези вируси успяват да прескочат междувидовата бариера и да заразят човека, в случая с ТОРС – от цивети към хора, а с БРС – от камили към хора.

Предупреждението на специалистите е, че ако се запазят навици като консумацията на дивечово месо и месо от гризачи, особено без силна термична обработка, въпрос на време е да избухне нова пандемия и никой не знае с каква ярост и сила би била тя. За сравнение – Близкоизточният респираторен синдром (БРС/ MERS) е имал смъртност от около 36%.

Ядрена война

Войната вече отдавна не е това, което беше, и това, което сме виждали в кошмарно плашещи филми като “На брега” и “Threads”.

Войната на новото хилядолетие ще се води на съвсем различни бойни полета като киберсигурността и информационния поток. Това не бива да ни кара да изпадаме в илюзии, че съвсем реален ядрен конфликт е невъзможен.

Много е вероятно той да не е като на кино и никой да не натисне голямото червено копче, с което да изтрие почти целия свят за секунди, но опасността от локални атомни сблъсъци е съвсем реална, а последиците от подобна война далеч няма да се ограничат до високите нива на радиация.

Проучване НАСА изследва например ефектът, който локален ядрен конфликт между Индия и Пакистан може да има в глобален аспект. Според американската Асоциация за контрол над оръжията сред държавите, които със сигурност притежават ядрени бойни глави, са именно Индия и Пакистан, а нов сблъсък между Ню Делхи и Исламабад може бързо да ескалира.

Като използват компютърни модели за симулация, НАСА и Институтът “Годард” смятат, че дори и употребата на 50 бомби с размера на тази от Хирошима (не много силни като заряд) ще доведат до изригването на поне 5 млн. тона пепел и сажди в атмосферата. Оттам нататък облакът от пепел ще се разпространи над планетата и ще доведе до глобален спад в температурите с поне 15 градуса за следващите пет години

Резултатът ще е сериозен недостиг на храна, особено на жизненоважни култури като жито, ориз, царевица и соя. Този дефицит ще прерасне в световен глад, а той може да се претвори в нови и нови конфликти… и така колелото на историята ще се завърти по начин, който не сме и предполагали.

Изкуствен интелект

Какво ще стане, ако машините с изкуствен интелект придобият твърде много познания и пожелаят да завземат света? Дали няма опасност да заживеем в един огромен парк, подобен на “Западен свят”, в който обаче ние, хората, сме жертвите? Подобни опасения са изказвали умове като Бил Гейтс и Илон Мъск, така че защо да не им повярваме…

По мнение на Световната асоциация за напредък на изкуствения интелект подобни опасения са твърде преувеличени и подхождат повече за някой научнофантастичен филм, а не на сериозни технократи като Гейтс и Мъск. Асоциацията обаче предупреждава за някои проблеми, които ИИ може да донесе на човечеството, без то да подозира.

Всъщност една от огромните опасности около дигиталния разум е, че ние надценяваме възможностите му, предоверяваме му се и така се излагаме на огромни рискове. Засега изкуственият интелект не може да отговаря изцяло за дейности като шофиране, контрол над машини или медицински операции.

Пример за подобно предоверяване са автомобилите на Tesla и техният автопилот. Той е частичният виновник за смъртта на поне трима души, които са решили, че след като колата им е оборудвана с автономно управление, то те нямат нужда да следят пътната обстановка и да се намесват в шофирането. Подобни случаи, в които човекът стоварва твърде голяма част от доверието си върху “умна” машина, съществуват и в тежката индустрия, както и в медицината.

Така че изкуственият интелект сам по себе си може и да не еволюира до степен, в която иска да ни погуби или поне да завладее света ни. Важното е ние да еволюираме до момент, в който не е заплаха за нас, колкото и фин и умел да е той.

Космическа заплаха

Новината, че на 29 април голям астероид ще прелети доста близо до Земята вече идва малко в повече на и без това изнервеното от социалната изолация общество. Космическият къс е с диаметър от над 4 км и за щастие ще премине на безопасно разстояние от нас, но това далеч не е причина да пренебрегваме такава опасност.

Има причина НАСА и останалите космически агенции по света да инвестират във все по-мощни и по-мощни телескопи, които следят денонощно какво се случва все по-надалеч в Космоса. В последните няколко месеца над 100 такива мощни телескопи се използват единствено, за да следят дали не ни заплашва някой астероид, който лети към Земята. Никой не би вложил толкова много усилия и средства, ако заплахата не беше реална.

Списание “Universe Today” предупреждава за още един елемент, който може да постави оцеляването ни под въпрос – отломките от раздробени комети също са опасни за планетата ни. Изданието дава пример с кометата 2I/ Борисов, която се е разбила на най-малко две огромни парчета, някое от които може и въобще да не напусне Слънчевата система и остава потенциална опасност с непредвидима траектория.

Екип на Оксфордския университет също издава обемен научен труд, в който доказва как сблъсъка на Земята с отломки от комети причинява изчезването на цели групи от животински видове, както и необратими климатични промени като рязко застудяване или рязко затопляне – и двете сами по себе си достатъчно смъртоносни или най-малкото животозастрашаващи.

Супервулкани

Вулканите също са сред стихиите, които смятаме, че са до голяма степен под човешки контрол. Да, те все още причиняват жертви и затрудняват сериозно живота с изригванията си, но дейността им е далеч по-предвидима и оттам знаем как да действаме пред лицето на опасността. Оказва се, че това е поредният мит, в който сляпо вярваме, точно както смятахме, че пандемиите нямат място в този век.

Последната активност в калдерата на Йелоустоун подсказва, че може би сме по-самоуверени, отколкото трябва. Калдерата е разположена между щатите Уайоминг, Монтана и Айдахо и там са се случвали големи изригвания само три пъти в цялата човешка история – последното е било преди 640 хил. години. Сега обаче учените не са напълно сигурни какво се случва в Йелоустоун, но е ясно, че са притеснени.

Сеизмичната и термичната активност в региона ги карат да смятат, че може да са на прага на историческо събитие – ново суперизригване, чиято мощ няма как да бъде пресметната. До 15 април там са регистрирани над 100 малки земетресения, за които е възможно както да не означават абсолютно нищо, така и да сочат към следващо масивно изригване.

Подобно природно явление обаче няма да се ограничи до локални щети, точно както ядрената война, дори и да е регионална, няма как да остане такава като последици. По същия начин пепелта и сгурията от един масивно изригнал вулкан ще се разпръсне в атмосферата и ще я отрови по необратим начин.

Оттам, както вече казахме, идват температурни изменения, които водят със себе си загуба на земеделски култури, дефицити и глад.

Разбира се, важно е да отбележим, че никой от тези сценарий може и да не се случи нито на нас, нито дори на пра-пра-внуците ни.

Мисълта за края на света вълнува човечеството, откакто то съществува. Видения как Апокалипсисът ще настъпи има в мита за Ной, който освен в Библията се появява и в Кабала и Тора, основна тема е в Откровението на Йоан, но е залегнал и в редица предания и видения като тези на Нострадамус.

Край на света вече чакахме през 2000-2001 г., когато новият милениум се смяташе за своеобразен вододел за съществуването на човечеството. После отново се приготвихме за Апокалипсис през 2006 г., защото струпването на цифрата 6 на датата 06.06.2006 г. щяло да призове дявола.

Да не забравяме и Календара на маите, според който краят трябваше да е 21 декември 2012 г., а немалко хора очакваха доста напрегнато въпросната дата.

Така че нека преди всичко си припомним, че подобни предсказания и песимистични прогнози въобще не е задължително да се сбъдват.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *