Партньор на Проватон
 Иво Бонев: Пекарите и хлебарите във Варна от 2007 г. са въвели правила за опазване на населението от епидемии

Иво Бонев: Пекарите и хлебарите във Варна от 2007 г. са въвели правила за опазване на населението от епидемии

Сподели в

В бранша на хлебопекарите и сладкарите още от 2007 г. е въведена прилаганата в цял свят система за безопасност на храните, въведена от НАСА преди 50 години с оглед опазването на населението от епидемии и опасни болести. Това коментира за Varna24.bg Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна, работещ в бизнеса със ситничарски изделия.

 

“За бъда признателен на хората от бранша искам да им благодаря и ги поздравя за смелостта, защото ако нашите медици са на първа линия, то баничарите и ситничарите, търговските работници и пекарите, които са пряко заети в бранша, са на втора линия и без тях също животът нямаше да е това, което е в момента, колкото и да е труден.

 

Те се трудят през нощта, а през деня търговските работници продължават да работят, въпреки тези трудности, които неочаквано ни се стовариха върху главите. По отношение на мерките за сигурност, редно е да успокоим клиентите. Ние още от 2007 г. сме задължени да въведем прилаганата в цял свят система за безопасност на храните, правила, въведени от НАСА. Поради тяхната специфика на работа още преди 50 години те са въвели тези системи с оглед опазването на населението от епидемии и опасни болести. Така, че ние сме в час още от 2007 г. Не само в нашия бранш. Това е система за проследяване на риска на критичните и контролните точки. Освен това и във връзка с епидемията сме задължени да изпълняваме някои допълнителни неща. В момента се извършва дезинфекция на всеки обект, стриктна лична хигиена на всеки служител и ние категорично спазваме тези мерки. Освен това нашето производство минава през 180-200 градуса температура, затова то е най-малко рисково. Така че категорично продуктите във фурните са нещо безопасно, разбира се пак подчертавам при спазване на всички останали изисквания за хигиена.

 

По отношение на кризата, която върлува навсякъде, в нашия бранш , ако ме питате дали има фалити-има. Те не са много. Във Варна има около 50 фирми, които се занимават с производство за хлебни и сладкарски изделия. Нашата продукция не е забранена да се продава, ние имаме разрешението да работим, макар и изключително трудно да се добрахме до тази информация, защото дни наред имаше разнопосочни отговори от контролните органи. Имаше обаче колеги, които при обявяване на извънредното положение, изобщо не отвориха. Защото са преценили, че при обороти по-малки от 50% не си струва да поддържат персонал и да плащат работна заплата, осигуровки, ток, вода и наем. Те са преценили, че е по-разумно да си пуснат работниците в платен, неплатен отпуск и на трудовата борса.

 

Що се отнася до варианта 60 на 40, той в нашия бранш не върши работа. Защото ние трябва да осигурим 4 часа работно време на наетите служители. Ние можем да вземем 60% от държавата само за тези работници, които работят по 4 часа, а ние не можем да държим хора на 4 часа, при положение, че се опитваме да направим оборот, за да оцелеем. Друг е въпросът, че хора няма по улиците и че оборотите са се сринали. Затова много хора предпочетоха да затворят при тези ниски обороти. Много от колегите заявиха, че ще се оправят сами. Ако ситуацията продължи месец-два, браншът ще излезе сравнително с малки минуси. Но за по-дълготрайно време не мога да дам прогнози”, коментира Иво Бонев.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *