Партньор на Проватон
 Прогноза от САЩ: Пикът на COVID-19 в България ще е на 24 април

Прогноза от САЩ: Пикът на COVID-19 в България ще е на 24 април

Сподели в

Кога ще достигне пика на заразата в България е въпрос, на който политици, лекари, експерти се опитват да прогнозират от доста време. Една от най-новите прогнози дойде отвъд Океана, от Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Вашингтонския университет. Според него пикът у нас ще настъпи на 24 април.

Прогнозният модел отчита възможните резултати за 30 държави при условие, че социалното дистанциране продължи до края на май 2020 г. На база на това IHME изчислява, че в България между 19 и 30 април може да се очакват по 9 или 10 смъртни случая дневно, след което ще започнат да намаляват и след 28 май няма да има починали от заразата.

„Общо смъртните случаи в България ще достигнат 303, като последният от тях ще бъде регистриран на 27 май“, посочват от IHME.

Според анализа у нас легловият капацитет в болниците е в пъти повече от необходимия, но най-голяма нужда от болнични легла ще има на 24 април, като след тази дата стойностите постепенно ще спадат. След 6 юни вече няма да има пациенти, настанени в лечебни заведения, показват моделите на IHME.

Институтът за здравни показатели и оценка е създаден през 2007 г. и финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Прогнозите му се използват от редица правителства по света.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *