Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Има много добра организация между всички институции

Стоян Пасев: Има много добра организация между всички институции

Сподели в

Как функционира Областният кризисен щаб Варна, създаден във връзка с мерките за ограничаване на COVID-19 във Варненско, какви са предизвикателствата, с които се сблъсква ежедневно и има ли добра комуникация между всички институции в града.

За отговор на тези и други въпроси, които вълнуват варненци, потърсихме областният управител на Варна Стоян Пасев.

Работят ли ефективно като комуникация институциите в града?

Организацията, създадена от Областният щаб е много добра. Има много добра синхронизация между всички институции.

Кметовете са информирани, че трябва да пазят баланс в решенията си и да следват указанията и заповедите на здравния министър.

Проблемите са еднакви навсякъде – осигуряване на предпазни средства, защитно облекло, липсата на персонал и респираторна апаратура. Всички болници във Варна и областта, както и Спешна помощ, до момента сами си осигуряват предпазните защитни екипи за медицинския персонал – като една част от тях са дарения от Варненски фирми и община Варна. Има разчет при увеличаване на случаите къде те ще бъдат поемани. Има организация, която осигурява, както съответната апаратура при евентуално вдишване и включване на изкуствена вентилация, така и лекарствените средства и предпазните защитни средства за персонала, така че всеки който има нужда от помощ, да може да я получи. Здравните заведения във Варна имат достатъчен капацитет, за да приемат болни с коронавирус, ако се наложи. Готови сме да организираме цялата Военноморска болница във Варна при евентуална нужда. За момента само девети етаж прави реорганизация да посреща спешни случаи на заразени с коронавирус. Към момента единствено инфекциозната клиника към УМБАЛ “Света Марина” във Варна приема пациенти с коронавурс на територията на Североизточна България. За Варна е избрана зала “Младост” в ДКС за разгръщане на полева болница, където са разположени 300 легла и 1450 легла в почивни станции на държавни ведомства в к.к. „Св. св. Константин и Елена“ подходящи за болнично наблюдение на значителен брой хора (без провеждането на интензивно лечение). Осигурени са 152 легла за интензивно лечение в трите болници във Варна – Военноморска болница – Варна, УМБАЛ Света Марина и МБАЛ „Света Анна – Варна“.

Как действа Областният кризисен щаб във Варна и какво представлява той?

След експанзивното развитие на болестта и глобалната заплаха от разпространението на вируса, Министерския съвет на Република България решава да създаде Национален кризисен щаб за борба с коронавируса.

С цел указване на съдействие и координация на действията свързани с превенция и разпространение на вирус COVID-19 на територията на област Варна и съгласно чл.7, ал.1, т.1 и т.8 от Устройствения правилник на областните администрации, Чл. 6.,т.1,3 и 12 от Закона за защита при бедствия и чл. 32, ал.1 от Закона за администрацията е издадена заповед на Областният управител, с която е създаден Областен кризисен щаб (ОКЩ) за област Варна.

Какви са неговите функции и задачи?

Във връзка с мерки за ограничаване на вирус COVID-19 на територията на област Варна Областният кризисен щаб организира, координира и прилага всички действия на компетентните органи във връзка с предотвратяването на разпространението на COVID-19 на територията на област Варна – всички заповеди, препоръки и указания, както на Министерството на здравеопазването, така и на Националния щаб. Всички решения на областния щаб са подложени на предварителни дебати и нито едно то тях не е взето без единодушно съгласие на членовете.

Колко често и как заседава щабът? Колко души са включени в него и от кои сфери са те?

От началото на епидемията щабът е провел седем заседания. Протоколите с решенията от заседанията се публикуват в сайта на Областна администрация и се уведомяват всички медии. Към момента Областният кризисен щаб продължава работата си като заседава в нарочно създадена група в социална мрежа. Отделно от това Областният управител ежедневно провежда телефонни разговори с членове на щаба, за да се решават текущи организационни въпроси.

Основният състав на ОКЩ Варна е следният: Председател е Областният управител, зам.-председател е Директор РЗИ Варна и членове: кмет на община Варна, представител на : УМБАЛ “Света Марина” ЕАД, МБАЛ „Света Анна – Варна“, ВМА – МБАЛ Варна, ЦСМП Варна, ОД МВР Варна, РД ПБЗН Варна, РД Гранична полиция, ВМС, РС Военна полиция Варна, Летище Варна, Пристанище Варна, ТД НС Варна, РЗОК – Варна. При необходимост в работата на щаба могат да бъдат включвани и други специалисти извън списъчния му състав. Към ОКЩ има създадени работни групи, в които са включени експерти от Медицински университет Варна, ОДБХ Варна, Окръжна прокуратура-Варна, Морска администрация Варна, вирусолози, Сдружение на семейните лекари във Варна (ССЛВ) и др.

Какви са целите, които си поставя щабът във връзка с недопускането на разпространението на COVID-19 на територията на Варненска област? Ако се стигне до увеличение за заразените, готов ли е Областният щаб във Варна да приложи нови по-строги мерки и какви биха били те?

Основна цел на ОКЩ Варна е с прилагането на всички мерки и спазване на процедурите да успее да ограничи разпространението на вирус COVID-19 на територията на област Варна. Да създаде условия, които да запазят здравето на гражданите, да предприема необходимите мерки относно превенция, да съдейства за адекватна медицинска помощ на нуждаещите се, да прилага бързи и своевременни действия при застрашаващи здравето обстоятелства.

Всеки подаден сигнал от физически и/или юридически лица се докладва в заседание на щаба, като се взема решение с оглед единствено безопасността на хората.

Колко са лицата под карантина на територията на Варна и областта?

От 13.03.2020 г. до момента под домашна карантина в област Варна са били регистрирани малко над 3000 лица, като бройката варира (отпадат), в зависимост от пристигащите от чужбина и 14-дневния период на карантина.

Ежедневно получаваме информация от ОДМВР-Варна относно извършени проверки в областта за спазване на наложена задължителна домашна карантина. Служителите на ОД на МВР – Варна следят стриктно за спазване на задължителната домашна карантина от лица, които са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискова дестинация, както и докладват за констатирани нарушения, проверки в паркове, градини и детски площадки.

По данни на ОД на МВР-Варна към дата 08.04.2020 г. са извършени 745 проверки по адреси, като са констатирани четири нарушения. Във връзка с това има образувани нови три досъдебни производства и една проверка за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, касаеща неспазване на задължителната карантина след завръщане от рискова страна. Разследванията, започнати по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, са взети на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна. За деня са извършени също 211 проверки в паркове, градини и детски площадки във Варна и областта. Не са установени нарушения.

Какъв е Вашият призив към варненци в условията на извънредното положение?

На първо място искам да благодаря на всички, които са на първа линия. Доктори, сестри, санитари, ръководители на болници, полиция, служители в градския транспорт, в бюрата по труда, в общински и държавни администрации, на всички, които ежедневно обслужват граждани – аптеки, магазини за хранителни стоки, дрогерии и други за затова което вършат и ще продължат да вършат.

Призовавам ви да се опитаме да запазим спокойствие, да бъдем търпеливи и самодисциплинирани, за да успеем колкото е възможно по-бързо да излезем от тази ситуация.

Призовавам гражданите да си останат вкъщи, да ограничат излизанията от дома, да пътуват само при неотложност на пътуването.

Надявам се по време на предстоящите Великденски празници всички да спазват ограниченията, които са наложени. Покажете на близките си, че ги обичате, като ги предпазите. Така ще опазите и лекарите и служителите в болниците, защото са невероятни и не са много.

Едно интервю на Нова Варна

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *