Партньор на Проватон
 50% от заведенията ще фалират, прогнозират от браншовата асоциация

50% от заведенията ще фалират, прогнозират от браншовата асоциация

Сподели в

Българската асоциация на заведенията изразява своята загриженост, че вече месец от началото на кризата с COVID-19 липсват адекватни мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес в бранша. Имаме готовност да предложим пакет от работещи механизми за подпомагане на сектора и като първа стъпка предлагаме спешна среща с представители на правителството, заявяват от организацията.

От асоциацията на заведенията посочват, че на карта е поставено не само здравето на нацията, но и оцеляването на цели сектори от българската икономика. В туристическия, ресторантьорския и всички свързанини с тях браншове са заети около 480 000 души, като прогнозите сочат фалит на около 50% от фирмите, ангажирани в тях. Дори след края на извънредното положение, тези които оцелеят, ще могат да работят с половината си капацитет, което за голяма част от тях означава на загуба, защото последствията от кризата за нашия сектор ще бъдат овладени най-рано след година.

Според асоциацията, за ресторантьорите схемата 60:40 не работи при извънредна ситуация и затварянето на всички обекти. Тази мярка трябва да бъде въведена за първите три месеца, след като заведенията и хотелите бъдат отворени, когато работата ще е със значително намален капацитет, смятат от Асоциацията на заведенията.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *