Партньор на Проватон
 Стоян Пасев: Обсъждаме зоните за разходки на децата във Варна и областта

Стоян Пасев: Обсъждаме зоните за разходки на децата във Варна и областта

Сподели в

Обмисляме зоните във Варна и областта, където ще могат да бъдат разхождани децата, сподели за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев.

“Освен, че идват празници, времето се оправя. Ще бъде взето решение къде точно ще бъдат разрешени разходките, Морската градина вероятно ще бъде отворена отново за децата, но еднопосочно и при необходимата дистанция между родители и малчугани и при ползването на предпазни средства. Трябва да уточним какво влиза в понятието “светъл коридор” за децата, дали местностите край Варна могат да влязат в това понятие. Защото трябва да избегнем риска хората да се втурнат на пикници и да се събират на групи, когато няма възможност спазването на мерките да бъде обезпечено с контрол от страна на полицията. Всяка община трябва да вземе решение. Според мен, ако е еднопосочно движението в тези зони и се спазва дистанция можем да се получи”, коментира Стоян Пасев.

Припомняме, че предложението за “светъл коридор” за разходка на деца в градинки и площадки дойде от адв. Мария Петрова. Специалистът по медицинско право и доскорошен член на разпуснатия Медицински съвет към МС е изготвила мотивирано становище по предложението си. Вчера темата коментира и премиерът Бойко Борисов.

“По какъв ред и дисциплина да можем, особено с малките деца, да ползваме големите планини около градовете, парковете, но да не създадем пак това масово струпване, каквото стана по “Витошка“, Южния парк, Борисовата градина – дали на часове, както направихме при магазините…“ – каза по време на брифинг вчера Борисов.

Обсъждането идва след две петции, които граждани настояват да бъде дадена възможност за разходки на децата и за спорт по време на извънредното положение.

В петиция до здравния министър Кирил Ананиев и кметът на София Йорданка Фандъкова, граждани настояват за следното:

“Осъзнавайки опасността от глобалното разпространение на Covid-19, напълно разбираме и подкрепяме всички мерки, които правителството на Република България и Столична община наложи и прилага до момента.

Предвид всички международни изследвания за здравето, които доказват ползите от движението сред природата и предвид, че редица държави по-света разрешават свободно индивидуално придвижване и спорт в природни и национални паркове, но с нужните регулации за ограничаване на разпространението на Covid-19, бихме искали да Ви помолим да разгледате възможностите за разрешаване на индивидуалния спорт и свободното индивидуално придвижване в природни и национални паркове, като разбира се това бъде регулирано с нужната разпоредба.

Разбираме, че е задължително да се наложат:

– спазване на всички препоръки свързани с хигиена по време на кризисното положение във връзка с Covid-19, които препоръчвате.

– спазването на дистанция при разминаване по пътеки.

– ограничаване на достъпа за рисковите групи (в определени часове или категорично)

Разбираме, че е задължително да се забранят:

– струпването на групи хора, освен когато цялото семейство или домакинство се придвижва “заедно”.

– пикник и струпване на хора (при повече от едно изолирано семейство).

Разбираме, че се изискват :

– съзнателност, дисциплина и отговорност от страна на гражданите по време на тяхното движение.

– контролни органи в натоварените райони или ако е необходимо изграждане на специални пропускателни пунктове, които да следят броя на влизащи и излизащи хора по натоварените пътеки.

– ясни правила, които гражданите да спазват.

Надяваме се, че Министерството на здравеопазването и Столична община имат ресурса да предприемат извънредни стъпки за прилагане на най- новите насоки от държавните и международните органи за обществено здраве, като подкрепят усилията на правителството за насърчаване на социалното дистанциране и забавяне на разпространението на COVID-19, но предложат варианти за законно придвижване в природни и национални паркове за гражданите, с цел запазване на физическо, емоционално и психично здраве.

От тази “възможност” за движение биха се възползвали основно семейства с деца, професионални спортисти и активно спортуващи млади хора, които в следващите месеци ще имат жизнена нужда от повишаване на имунитета, тъй като ще са активната работеща сила в страната.

Искрено Ви молим, да разгледате предложението и да предложите законни варианти, въпреки натоварената си програма и всички други въпроси, които са на дневен ред”, се посочва в петицията, подписана от хиляди хора.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *