Партньор на Проватон
 Архитекти от Варна анализират как бул. “Васил Левски“ въздейства на свързаността между кварталитe

Архитекти от Варна анализират как бул. “Васил Левски“ въздейства на свързаността между кварталитe

Сподели в

Създаване на прототип за иновативен модел на планиране на градска среда е очакваният резултат в новия проект на фондация “Ре-аниматори“ във Варна. Един от етапите в изпълнението е интегриран и в неговото име – T.I.S.I., от Temporary Interventions with Sustainable Impact – временна намеса за устойчиво развитие. В проекта временната намеса (най-често артинсталация, пърформанс или др.) е инструмент, който екипът използва за тестване на градски концепции. Идеята е тя да инициира обществена ангажираност към градското пространство, а също така да демонстрира как то би могло да се използва алтернативно.

Първият етап на проекта е анализиране на проблемите на градската среда от двете страни на бул. “Васил Левски“ след процеса по неговото реконструиране и новоизграждане. В края на април всички изводи от проучването ще бъдат разгледани в дебат, който “Ре-аниматори“ ще организират онлайн и ще обявят във facebook.

В създаването на прототип за нов модел на градско планиране архитектите Чавдара Николова, Невена Вълчева и Константин Димов имат подкрепата на свои колеги от студио за градски дизайн и планиране в София. Относно предизвикателствата пред публичните пространства и свързаността между отделни райони, поставени с проектирането на новия булевард, анализът отговаря на различни въпроси: представлява ли булевардът бариера между частите на града; как се отнася цялостната му визия спрямо прилежащите публични пространства; има ли потенциал локални пространства да се развиват като зони за инициативи на местната общност и др.

T.I.S.I. няма за цел да дава оценка на най-мащабния инфраструктурен проект във Варна за последните 30 години. Екипът навлиза в прилежащите територии, за да изследва как мащабността на бул. “Васил Левски“ се отразява на свързаността на кварталите от двете му страни. Основно се проучва теренът, заключен около пробива на бул. “Васил Левски“ – между булевардите “Цар Освободител“, “Сливница“ и “Владислав Варненчик“. Ползват се нови инструменти на дизайн мисленето, сред тях са т.нар. културни проби и карти на пътуването.

Културната проба отчита притеснения и желания относно функционалността на дадено място, а също и от гледна точка на неговата естетика и функция. В културните проби гражданите могат да създават дневник на своите преживявания, да снимат моменти от ежедневието си, свързани с контекста, удобствата или недостатъците на анализираното пространство.

Картата на пътуването е друга иновация за дизайн на града, описваща емоциите при движение от едно място до друго. Тя е силен инструмент, който позволява на архитекта да визуализира преживяването на потребителите и да открие в него пропуснати възможности за устойчиво планиране.

Какво показва анализът за свързаността от двете страни на булеварда в субективното възприятие на живеещите в района? Накратко изводите са обобщени в няколко ключови аспекта:

1) новоизграденият участък на бул. “Васил Левски“ разрязва градската среда и създава нова реалност за прилежащите квартали; 2) липсва отчитане на човешкия мащаб на много нива; 3) зелени територии в границите на деретата могат да бъдат облагородени и така да осигурят и паркова среда за рекреация, и по-добра свързаност между кварталите; 4) компрометирани пешеходни настилки; 5) липса на открити пространства за социален живот и общуване; 6) липсата на паркови пространства във вътрешността на прилежащите квартали води до използване на изградената пешеходна и велосипедна инфраструктура към булеварда като основно място и за разходка.

Активният аспект на проекта, записан в името му и интерпретиран като “Ти си“ или “Твой ред е“, е послание във всички дейности на “Ре-аниматори“. Във всеки проект на фондацията посланието е, че всяко действие или бездействие на участниците в градското планиране се материализира в качеството на публичните пространства. Затова е важно градската среда да бъде споделена отговорност.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *